Ukoliko ste uštedeli novac i imate planove da putujete u 2012. godini, onda je lista koju je sastavio tim Lonely Planeta idealna za vas. Neki gradovi su uzbudljivi i drugačiji, a neki su pogodni za odmor i relaksaciju. Neki od gradova na listi poznati su po znamenitostima i umetničkim festivalima, a neki od njih nisu poznati turistima pa je možda pravo vreme da ih otkrijete.

1. London
Olimpijske igre 2012 održavaju se na Ostrvu i London će biti centar sveta. Samo sretni će prisustvovati otvaranju Olimpijskih igara i očekuje se spektakl. Ako vam to uslovi dozvoljavaju, onda sigurno morate rezervisati kartu do Londona. Ukoliko ne možete da idete tamo za vreme Olimpijskih igara, onda će vam biti zanimljivo da izbliza pogledate kako se vrše pripreme za Igre. 

2. Maskat
Glavni grad Omana je nepravedno zapostavljen na turističkim mapama. Oman se trudi da pojača svoju turističku ponudu i ogromni napori su učinjeni da se Maskat pretvori u turistički grad. U Maskatu se redovno održavaju mnogi festivali i kulturni događaji. Izlazak sunca i mnogi neverovatni prizori Starog grada, mame uzdahe u ovom predivnom gradu.

3. Bengaluru
Indija je sama po sebi prelepa zemlja za ljude koji vole da istražuju. Ko god se vrati iz Indije tvrdi da je video neverovatan svet koji je u mnogo čemu drugačiji od našeg. Bengaluru zovu i prestonicom hipija Indije, jer je ovaj grad poznat i kao mesto gde se održavaju koncerti, najveći broj pozorišnih predstava i umetničkih performansa. Ukoliko ste mislili da dolazite u tradicionalnu indijsku provinciju iznenadiće vas najmoderniji metro sistem, tako da ne morate da brinete o gužvi u javnom prevozu.

4. Kadiz
Možda vam se čini da ovaj španski grad pripada tradicionalnoj slici stare Španije, ali Kadiz je mnogo više od toga. Grad je imenovan iberoameričkim glavnim gradom kulture u 2012. godini, i prvi je evropski grad koji je poneo tu titulu. Možda Kadiz nije poput poznatije Sevilje, ali nipošto ga ne treba zaobići ukoliko ste u Španiji.

5. Stokholm
Stokholm je ovih dana u središtu pažnje zbog holivudskog filma "Muškarci koji mrze žene", međutim, švedski glavni grad ima mnogo više da ponudi od triler priče. Kosmopolitski duh se oseća na svakom koraku, a organizovan je tako da se turisti mogu snaći i u najzabačenijim ulicama ove metropole. Morate računati na malo veći budžet ako putujete na sever, međutim, nećete zažaliti.

6. Gimaraeš

Grad na severu Portugala proglašen je Evropskom prestonicom kulture u 2012. godini. Ukoliko ste ljubitelj kulture i kulturnih dešavanja i sjajne portugalske kuhinje, ovaj grad vas neće ostaviti ravnodušnim. Vratićete se kući puni utisaka i želje da još više istražite Portugal.

7. Santjago
Prošle godine smo, nažalost, Čile zapamtili po tužnim vestima, najpre po razornom zemljotresu, a zatim i po 33 rudara koji su bili zarobljeni u rudniku, dok je svet pratio njihovo spašavanje. Međutim, nesreće ne umanjuju lepotu bilo koje zemlje, pa ni ove. Čile je predivna zemlja, a Santjago je grad koji vas neće ostaviti ravnodušnim. Kultura i sport su glavno odličje grada i postoji nekoliko muzeja koji su odali počast sportu, dok kulturnih ima bezbroj.

8. Hong Kong
Grad u Aziji koji je najpovezaniji sa ostatkom sveta je Hong Kong. Tamo ćete videti neverovatna dostignuća u arhitekturi i videti solitere kojima je vrh daleko u oblacima. Videćete i neverovatno osvetljenje. U Hong Kongu možete jesti u 11.000 restorana, a neki od njih imaju najpoznatije kuvare na svetu. Nekoliko stotina hramova biće sasvim novo iskustvo za vas.

9. Orlando
Obično se poseta Njujorku ili Los Anđelesu računa kada je u pitanju odlazak u SAD, ali to zaista ne mora biti slučaj, naprotiv. Postoji toliko gradova u Americi koje treba posetiti, a samo jedan od njih je Orlando. Ukoliko volite NBA, onda znate da se tamo održava NBA All Star vikend 25. i 26. februara 2012. godine.

10. Darvin
Izolovana Australija možda nije na vašoj mapi putovanja, ali ako ste želeli nešto sasvim novo i neuobičajeno, onda je Darvin mesto za vas. Ribarski grad u kom dominiraju barovi koji služe najbolju mariniranu ribu i lokalno pivo, pružiće vam osećaj da ste prihvaćeni. Opušteni odmor uz partiju bilijara ili obilazak galerija, izbor je vaš.

(11. Maribor)
Ovoj listi, na svoju ruku, dodajemo i Maribor, drugi po veličini slovenački grad. Razlog je jasan: pored Gimaraeša i Maribor je Evropska prestonica kulture ove godine. Pošto je, da prostite, Slovenija mala, pored silnih kulturnih događaja u Mariboru, biće veoma zanimljivo u još pet gradova: Ptuju, Murskoj Soboti, Novom mestu, Slovenj Gradecu i Velenju – kao bratskim gradovima, a to znači da su Slovenci pripremili neverovatnih 2.000 događaja do kraja godine!!! A i važno je znati da je Maribor podržao projekat "Beograd 2020"…
Gdestinacija