Uprkos tome što je brod “Konkordija” pre samo desetak dana imao nesreću na italijanskoj obali, naši turisti masovno rezervišu krstarenja.

"Ovo, jednostavno, ne treba da čudi jer je verovatnoća da se ponovi nesreća, praktično nemoguća, a Srbi s pravom očekuju vrhunsku bezbednost i savršenu uslugu", kaže za "Novosti" Tatjana Cojić, iz "Kruz kluba". "Takođe, logično je da se pojave dobre ponude koje ne treba odbiti." 

Sutradan, pošto se brod nasukao, počela je da se formira lista budućih putnika. Prvi su se prijavili turisti koji redovno krstare, bukvalno ne pitajući gde bi mogli da idu, već su samo tražili "čim se pojavi nešto na promociji", pišu "Novosti".

Drugi su insistirali na određenim destinacijama, ne birajući termin. Treći su tražili da plove najnovijim brodom "Fascinoza" koji će narednog meseca zameniti "Konkordiju".

"Pojavile su se, čak, i formirane grupe: po nekoliko kompletnih porodica ili desetak drugarica", kaže Cojićeva za "Novosti". "Javili su nam se i ljudi koji su bukirali po dva krstarenja: jedno romantično, sa suprugom, i na leto porodično, sa decom. Zvali su nas i Makedonci, koji žele da putuju sa Beograđanima, pa ćemo imati i takve dve grupe."

Na krstarenja se ide da bi se upoznale druge kulture, ali neuporedivo je više porodica koje na brodu imaju odličnu zabavu. Na njima je najmanje bankara i državnih službenika, a najviše malih privrednika, penzionera i porodica. Naravno, najviše se isplati na krstarenje otići za venčanje ili proslavu godišnjice braka, jer tada kompanija "mladencima" daje bolju kabinu od one koju su platili.

Svi ovi putnici nadaju se krstarenju sa dobrim popustom, jer će se cene kretati od 150 evra za sedam punih pansiona. Inače, pogrešno je misliti da na krstarenja idu bogati ljudi. Naprotiv, prosečna cena krstarenja iznosi oko 400 evra, što je neuporedivo jeftinije od letovanja u, recimo, Turskoj. Kružno krstarenje kojim je plovila "Konkordija" naši turisti platili su oko 300 evra po osobi.
Izvor: Mondo