Ponekad nam se čini da nas i sama pomisao na godišnji odmor može opustiti i oraspoložiti, ali naučnici su posle sprovedenog istraživanja došli do zaključka da je i kada krenemo na godišnji, zahvaljujući raspakiravanju, oporavljanju i smeštanju, potreban skoro ceo dan da počnemo da uživamo i stvarno se opustimo.

Trenutak kada se konačno opustimo i počnemo da uživamo u godišnjem odmoru nastupa tek 21 sat i 31 minut posle dolaska na željenu destinaciju, tvrdi istraživanje koje je sprovela turistička kompanija HomeAway.co.uk.

Studija, u kojoj je učestvovalo 2.000 odraslih osoba, pokazala je da zahvaljujući raspakivanju stvari, oporavljanju od putovanja i smeštanju, u godišnjem odmoru počinjemo uživati tek dan pošto smo stigli negde.

Otkriveno je i da čak trećina ljudi o povratku kući počinje da se brine čak 72 sata pre samoga polaska.

"Uz stres koji donosi putovanje i rani doručak, turističke gužve i borbe za mesto na plaži, mogu se pridodati stresu na godišnjem odmoru. No to ne mora biti tako. Ako se odlučite za privatni smeštaj umesto hotelskog, dobićete potrebnu privatnost i mogućnost da sami kreirate željeni raspored, pa se tako taj stres može umanjiti. Privatni smeštaj takođe omogućava uštedu novca jer ne morate jesti napolju svaki dan", kaže Mari Šeneje, portparolka ovog istraživanja.

Osim toga, ona upozorava da tokom godišnjeg odmora moramo da naučimo kako da se opustimo i barem kratkotrajno prestanemo da brinemo o tekućim stvarima, jer bi se s odmora mogli vratiti pod još većim stresom.

Razlog što naš odmor počinje drugog dana pošto smo stigli negde je i u tome da je telu potrebno vreme da se navikne na drugačiju vremensku zonu ili klimu. Jedna trećina Britanaca koja je učestvovala u istraživanju kaže da su tek treći dan uspeli da zaborave na posao, a njih samo 48 odsto uspelo je da se potpuno odmori na godišnjem, pa se tako gotovo polovina Britanaca kući vraća s potrebom za još jednim odmorom.

Stres oko putovanja pokazao se kao najveći uzrok napetosti, a zatim sledi problem nepoznavanja stranog jezika i briga oko menjanja novca u drugu valutu.
Izvor: Tportal