U okviru pojekta koje je pokrenulo Ministarstvo ekonomije, do sada je definisano devet vinskih puteva Srbije – Palić, Fruška gora, Vršac, Šumadija, Smederevo-Beograd, Negotin, Župa, Niš-Kragujevac i Kosovo i Metohija.

Takođe je izvršeno i lociranje vinarija pomoću GPS uređaja za mobilno mapiranje. Početkom juna 2011. godine organizovan je dvodnevni obilazak najpoznatijih vinskih podruma Šumadije i GPS uređajem je locirano pet vinarija. 

Po rečima državnog sekretara za turizam Gorana Petkovića, u toku je prikupljanje podataka za male podrume, vinarije i samostalne proizvođače vina za jedinstven registar, koje se radi u saradnji sa Turističkom organizacijom Aranđelovca.

Predviđeno je da sedište sa info centrom i vinoteka, koja će u svojoj ponudi objediniti sva vina sa tog puta, bude u Aranđelovcu.

Tokom protekle godine izrađena je projektna dokumentacija i postavljena turistička saobraćajna signalizacija za označavanje vinskog regiona Fruška gora i vinskih puteva Oplenac, Župa i Subotica.

Projektna dokumentacija za postavljanje turističke signalizacije urađena je za označavanje vinskog puta Vršac i vinskih regiona Negotin, Podunavlje i Knjaževac, gde postavljanje tek treba da počne.
Izvor: Mondo