Stari usisivači, metle, lavori… ali i čačkalice, nalaze se u jedinstvenom Muzeju čostoće u Americi, koji je osnovao jedan čistunac.

Don Aslet se više od pola veka bori protiv đubreta ali i dalje ne može da izađe u šetnju a da se ne sagne i pokupi neki otpadak sa trotoara. Kao dete ježio se od prosute kafe na trotoaru, a u srednjoj školi nije mogao da se navikne na drugare koji nisu čistili svoje sobe. 

Čak i danas, sa 76 godina, njegova borba protiv prljavštine i nereda ne jenjava. Oni koji ga ne razumeju, objašnjava on, nikada nisu osetili istinsko zadovoljstvo kada savršeno očiste toalet.

"Kažem vam, čišćenje se teško prodaje", rekao je Aslet agenciji AP.

Aslet je napisao 37 knjiga na temu čistoće i otvorio firmu za čišćenje i održavanje sa ekspoziturama u većini američkih država i Kanadi.

Sada je milioner sa rančom u Ajdahu i kućom na Havajima, a karijeru je počeo čišćenjem peći sredinom prošlog veka.

Dok većina majki mora da opominje svoju decu da čiste za sobom, Aslet je uvek bio različit. "Voleo sam da čistim", rekao je on.

Od nedavno, u gradu Pokatelo u Ajdahu osvanuo je muzej na šest spratova, posvećen njegovom zanatu – Muzej čistoće. Među izloženim predmetima su usisivač iz 1902. godine, kolekcija nekoliko stotina usisivača koji su radili na ručni pogon, 1.600 godina stara bronzana čačkalica i amiški lavor za pranje nogu.
Izvor: Mondo