Daleku Australiju odlikuju jedinstveni prirodni pejzaži i dobar provod. Atrakcija – penjanje na stenu Uluru. Hit – ručak na ribljoj pijaci Sidneja. I zimi greje „letnje“ sunce.

Oni koji su se odlučili da, za teniserima, odu na završnicu Australijan opena i posete ovaj daleki kontinent – dobiće priliku da vide mnogo više od odličnih mečeva na centralnom terenu „Rod Lejver arene". Turisti željni čuda prirode sigurno će biti oduševljeni australijskim prostranstvima gde žive neke od najegzotičnijih životinjskih i biljnih vrsta. Ipak, za one koji traže urbani provod, veliki gradovi pružaju luksuz koji se meri sa evropskom ponudom. 

Najpoznatiji nacionalni park, koji prosto oduzima dah, zove se „Uluru Kata Tjuta", a ikona tog područja je ogromna peščarska formacija crvenkaste boje, stena Uluru. Visoka je 346 metara i dugačka više od osam kilometara, a u toku dana menja boju u zavisnosti od odsjaja sunca. Preovladava boja rđe koju dobija zbog oksidacije. U retkim kišnim periodima Uluru je srebrnosive boje, prošaran crnim kanalima kojima se sliva kiša. Penjanje na Uluru je napopularnija turistička aktivnost, ali treba imati u vidu da uspon nije lak i može da potraje nekoliko sati.

Australija ujedno „čuva" i najveći koralni greben i živi organizam na svetu, Grejt barijer rif, kod obale Kvinslenda, dugačak čak 2.300 kilometara. Sam greben čini preko 400 vrsta korala i predstavlja životno stanište za 1.500 različitih vrsta riba, tako da je ronjenje spektakularno.

Dolina Jara, na samo sat vremena severoistočno od Melburna, priča je za sebe. Jugoistočno se nalazi ostrvo Filip, poznato po pingvinima i plažama za surfing.

Australija je čuvena po prirodi i ogromnim prostranstvima, čuvenim atrakcijama u velikim privredno značajnim gradovima. Sidnej je poznat kao jedna od najlepših metropola na svetu koja odiše starom kulturom, ali je istovremeno veoma moderna. Glavne turističke atrakcije su Opera i Harbur most. Nešto zapadnije nalazi se Darling harbur, ogroman deo grada koji je posvećen samo zabavi i turizmu.

Riblja pijaca Sidneja danas je prava „lokalna institucija", a ručak na toj pijaci je nešto posebno. Posebna atrakcija za sve posetioce je svakako i Kings kros, kvart crvenih svetiljki, sa šik-barovima, šljaštećim neonskim reklamama i noćnim klubovima. U istočnom delu grada je centar visoke mode, ali i mesto dobrih barova uz karakterističnu viktorijansku arhitekturu.

Kada je u pitanju Melburn, jezgro grada obeležavaju viktorijanska arhitektura, nekoliko muzeja i veliki parkovi. Za ljubitelje dobre kuhinje ovo je jedno od najboljih mesta na svetu, jer postoje restorani bukvalno svake svetske kuhinje.

Trg Federacije jedan je od najsloŽenijih i najambicioznijih projekata u istoriji australijske arhitekture i nešto što ovaj grad izdvaja od ostalih. Ovaj prostor je mesto održavanja više od 200 kulturnih manifestacija godišnje.

Brizbejn je poznat je po sunčanom vremenu i kupanju tokom cele godine, jer temperatura zimi retko pada ispod 20-25 stepeni Celzijusa, pa mnogi turisti dolaze ovde na odmor. Po gradu se lako može kretati feribotima i katamaranima koji plove duž reke Brizbejn.

Ostrvo Kenguru je vodeća turistička destinacija u južnoj Australiji i procenjuje se da ga svake godine poseti oko 190.000 ljudi. Osim koala i kengura, Kenguru je dom neobičnih biljaka i životinja – oposuma, morskih lavova, krznatih foka i bodljikavih mravojeda. Teško ih je primetiti u kontinentalnom delu zemlje, ali ih je na ostrvu veoma lako spaziti.

Australijan open svake godine poseti 550.000 turista i ljubitelja tenisa, a ujedno drži rekord po broju posetilaca u jednom danu. Centralni teren je „Rod Lejver arena", koja je ujedno i najveća sportska sala na ovom kontinetnu. Sve do 1988. godine turnir se igrao na travi, otkada je prebačen na tvrdu podlogu.
Izvor: Večernje novosti; fotografije: Wikimedia