Na svega 97 km severoistočno od Istanbula nalazi se mesto Agva. Svojom netaknutom prirodom ona pruža utočište svima koji bi želeli da provedu vreme daleko od gradske vreve. Smeštena je između guste, zelene šume, u delti reka Goksu i Ješilčaj, koje se upravo na tom mestu ulivaju u Crno more.

Zahvaljujući svojoj uređenoj obali, dugačkim plažama, kulturno-istorijskom blagu, spoju tradicije i modernog i nadaleko čuvenoj gostoljubivosti, Turska se nalazi u samom vrhu na listi najposećenijih zemalja. Primorska mesta, gradovi i moderni ski centri odavno privlače veliki broj turista. 

Istanbul je destinacija koja posebno u ovo doba godine privlači veliku pažnju posetilaca iz svih delova sveta, pa tako i iz Srbije. Kaže se da je to grad koji obavezno treba videti tokom života. Oni koji su možda već odlučili da časte sebe i voljenu osobu posetom tom gradu za predstojeći Dan zaljubljenih ili samo razmišljaju o tome treba da imaju na umu sledeće: pored velelepnih zdanja koje Istanbul poseduje, u njegovoj okolini krije se još mnogo toga.

Autobusi za Agvu mesto iz Istanbula polaze na svakih 45 minuta do sat vremena.

Agva je jedno od najpopularnijih mesta na kome svoj mir vrlo često pronalaze slavne turske ličnosti iz sveta glume, politike, zabave. Zbog svoje jedinstvenosti i lepote Agva je često bila lokacija na kojoj su snimani filmovi različitih žanrova.

Ljubitelji popularne turske serije „Kad lišće pada", koja se trenutno emituje u našoj zemlji, zajedno sa glavnom junakinjom Ferhunde mogli su u nekoliko epizoda da uživaju u tom malom čudu prirode, kako ga mnogi zovu.

Prirodne lepote, blizina Istanbula, izvanredan smeštajni kapacitet, visok kvalitet usluge među glavnim su razlozima zbog kojih poznate ličnosti biraju baš Agvu za beg od svakodnevnog stresa, obaveza, pa i popularnosti.

Hrana
U čarima ovog malog mesta tokom sva četiri godišnja doba uživaju mnogi. Kaže se da je priroda ovde pokazala svoj veliki talenat. Poludivlja okolina, 3 km duga peščana plaža duž Crnog mora, bistra voda, gusta šuma koja stvara izrazito visok nivo kiseonika pravi su dragulji ovog malog, ali veoma posećenog mesta.

Sa druge strane, ugostiteljska infrastruktura veoma je razvijena. Većina hotela i hostela smešteno je na samoj reci Goksu, dok smeštajnih kapaciteta ima i u samom centru, ali i na obali mora.

U Agvi se nalazi veliki broj restorana, koji svakodnevno služe izvrsnu hranu, a glavni specijalitet je sveža riba koju možete naručiti kada god poželite, ali isto tako postoji mogućnost i da je sami ulovite i pripremite. Ako niste ljubitelj ribe, restorani su veoma dobro snabdeveni i drugim ukusnim jelima.

Sportske aktivnosti
Od sportskih aktivnosti svakako da je najpopularnije pecanje. Zbog blizine Crnog mora i dveju reka Agva je stanište različitih vrsta riba. Imajte na umu da su lokalni ribari u ovom mestu uvek raspoloženi da vas povedu u ribolov, porazgovaraju i popiju šoljicu čaja.

Ostali sportovi za koje postoje mogućnosti su vožnja kanuom, biciklizam u letnjem i zimskom periodu, zimski fitnes, lov, brza šetnja po šumi, trčanje, kampovanje, plivanje u Crnom moru.

Osim prelepe prirode, Agva je mesto koje je bilo i raskrsnica civilizacija. Samim tim ovde se kriju tragovi istorije, koji datiraju još iz 7. veka pre nove ere!
Izvor: B92/wind.co.rs