Na ulicama centra Beča, uz vatromet i zvuke valcera, novu 2012. godinu dočekalo je čak 800.000 Bečlija i stranih turista.

Na ukupno 13 lokacija u centru grada i na Prateru, duž takozvane "22. Novogodisnje trase", bile su postavljene bine na kojima su se smenjivali umetnici raznih žanrova muzike – od disko muzike, preko narodne, klasike do operete. 

Vatromet u ponoć je priređen u centru grada, na trgu Heldenplac, gde je ispaljeno pirotehnickih sredstava u vrednosti od više hiljada evra. Vatromet je ispaljen, tačno u ponoć, u taktu valcera, kojim su Bečlije, po ustaljenoj tradiciji, sa brojnim tuistima, pozdravili Novu godinu.

Po staroj tradiciji, Novu godinu, tačno u ponoć, označila je zvonjava 22 tone teškog zvona "Pumerin" bečkog znamenja katedrale Štefansdom, ispred koje je na hiljade Bečlija plesalo valcer i otvaralo flaše sekta.

U najveću balsku dvoranu na svetu tačno u ponoć pretvoren je trg Graben, na kojem se plesao valcer, a do ponoći su posetioci uz besplatne časove bečkih škola plesa, mogli vežbati sve vrste plesa.

Po ustaljenoj šemi, grad Beč je organizovao program, koji je počeo u 14 časova i trajao punih 12 sati. Duž "Novogodišnje trase" su na 50 štandova gastronomi servirali punč i kulinarske specijalitete.

Hoteli u Beču bili su gotovo prepuni, jer doček na ulicama grada svake godine privlači sve više turista, ponajviše iz Nemačke, Italije i zemalja istočne Evrope. Procenjuje se da je oko 150.000 turista zajedno sa Bečlijama dočekalo Novu godinu na "Novogodišnjoj trasi".
Izvor: B92