Beograd će tokom predstojećih novogodišnjih praznika ugostiti oko 15.000 turista, a među njima će, kao i prethodnih nekoliko godina, biti najviše Slovenaca.

Od početka 2011. godine u Beogradu je boravilo oko 13 odsto više turista nego u 2010. godini. 

Turisti su smeštaj u beogradskim hostelima i hotelima rezervisali još pre više od mesec dana. Kako bi privukli strane turiste hoteli su ponudili specijalne praznične cene smeštaja, niže od standardnih za oko 20 odsto, dok vlasnici hostela vode drugačiju poslovnu politiku i povećavaju cene čak i za 50 odsto.

U hostelu "Centar" u Ulici Gavrila Principa smeštaj uoči Nove godine košta od 20 evra do 70 evra, zavisno od broja kreveta u sobi, a te cene su, kako navode iz tog hostela,duplo veće od standardnih.

U "Centar" će ove godine doći najviše gostiju iz Hrvatske i Slovenije, a "ex Yu" gosti popuniće i krevete u apartmanima "Agape" na Karaburmi.

Tokom novogodišnjih praznika će u tim apartmanima biti najviše gostiju iz Hrvatske, kao i nekoliko Slovenaca i Grka, koji će noćenje sa doručkom plaćati 22 evra.

Zaposleni u hotelima Beograd Art Hotel (BAH) i "Zira" kažu da su novogodišnje cene smeštaja niže od uobičajenih.

U hotelu BAH u Knez Mihailovoj ulici cene smeštaja snižene su za oko 20 odsto, a prema rečima recepcionara najviše gostiju stiže iz Slovenije i oni će popuniti 75 kapaciteta. Slovenci su odavno rezervisali 40 soba, a ostali gosti će doći iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Grčke.

U Ziri, takođe, važe promotivne cene, pa smeštaj 31. decembra i prvog dana 2012. godine košta 103, odnosno 109 evra, a u tu cenu uključena je i gala večera.
Izvor: B92