U Srbiji je u poslednjih pet godina broj hotela porastao za 27 odsto i trenutno ih ima 265 izjavio je danas Goran Petković, državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije i reginalnog razvoja Srbije.

"Značajno se povećao broj hotela sa četiri zvezdice, broj hotela sa manjiim brojem ležaja i soba, a to znači da je i nivo usluge u tim hotelima na daleko višem nivou", kazao je on novinarima. 

Prema Petkovićevim rečima, dizajn hotela u Srbiji je na svetskom nivou, a neki su preopoznatljivi i u međunarodnim razmerama.

Prema njegovim rečima Srbija ima i mnoge hotele koji su specifični po svojim ponudama kao što je hotel "Izvor" u Aranđelovcu, koji je kako je naglasio, potpuno preokrenuo privredu tog kraja i podstakao razvoj vinskog turizma i lokalne samouprave.

"Dobro je da takvi hoteli postoje, jer oni pritiskaju lokalnu samoupravu da više radi na sređivanju okoline", kazao je Petković.

On je najavio da se očekuje da se u 2012. godini otvore hoteli "Falken štajner" pored Energoprojekta na Novom Beogradu i "Redison" na lokaciji Stari mlin, a u Novom Sadu hotel "Holidej in".

Prema podacima Ministarstva ekonomije u Srbiji trenutno ima 10 hotela sa pet zvezdica, 48 sa četiri zvezdice, 90 sa tri, 87 sa dve i 26 hotela sa jednom zvezdicom.

Najviše smeštajnih jedinica ima u hotelima sa tri zvezdice 5.895, zatim u hotelima sa četiri zvezdice 3.486 i u hotelima sa dve zvezdice 3.102, dok u hotelima sa pet zvezdica ima 1.452 smeštajnih jedinica, a u onim sa jednom zvezdicom 1.133.
Izvor: B92