Gde je najbolje mesto za „bekstvo“ iz svakodnevice? Izbor je veliki, a mi vam predstavljamo sedam najzanimljivijih destinacija od kojih je svaka namenjena različitom tipu užitka.

U narednoj godini naglasak je na avanturama, naravno uz adekvatnu zaštitu od sunca i mnogo dobrog raspoloženja. Predstavljamo vam sedam nezaboravnih destinacija na kojima možete okusiti neki malo drugačiji život. 

1. Za lenčarenje na plaži: Boracay, Filipini
Kada na severnoj hemisferi stigne zima, na Filipinima je prava uživancija. Boracay, odmaralište na ostrvu koje se nalazi oko 320 kilometara od Manile nudi bele plaže sa brojnim aktivnostima. Prošlog leta sagrađeno je četiri nova hotela, a u planu je još nekoliko, što znači da će Boracay biti jedna od top destinacija za ljubitelje brčkanja.

2. Za ljubitelje divljine: Pantanal, Brazil
Pantanal se nalazi na jugozapadu brazila i jedno je od poslednjih mesta na planeti gde možete pronaći džinovske mravojede, džinovske vidre, makao zumbule i jednu od najugroženijih vrsta faune – jaguare. Gotovo polovina ture ovom oblašću prati obalu reke u Jaguar istraživačkom kampu.

3. Za večni medeni mesec: Santorini, Grčka
Ako planirate medeni mesec iz snova, posetite Santorini u Grčkoj – prelepo ostrvo na kom turisti i nemaju priliku da osete posledice krize.

Posetite komšijsku Tirasiju (Thirasia) gde u tihim tavernama na liticama uz more možete popiti čašu uzoa i prezalogajiti neki od lokalnih specijaliteta.

Odlična destinacija za jednodnevne izlete su i Palaia Kameni i Nea Kameni.

4. Za zaljubljenike u kafu: Blue Mountains, Jamajka
Ako vam je dosta instant kafa i čeznete za mirisom sveže prženih zrnaca, posetite Jamajku. Blue Mountain kafa je proglašena najboljom kafom na svetu.

Možda je šoljicu tog magičnog napitka često pronaći čak i na samoj Jamajci, ali nećete pogrešiti ako potragu započnete od Craighton Estate, stare plantaže koja se prostire na 18 hektara, udaljene pola sata vožnje od Kingstona.

Tura počinje ispijanjem sveže 100 odsto Blue Mountain kafe na imanju na velikom viktorijanskom balkonu.

Odmah posle, možete u posetiti i Strawberry Hill, planinsko odmaralište sa privatnim luksuznim vilama i baštama prepunim grmova kafe, drveća mangoa, bambusa i tropskog cveća.

5. Za kulturne antropologe: Pjongjang
Ako ste umorni od odmora ispunjenih uobičajenim hedonizmom i želite da se susretnete sa nekim socio-političkim izazovom, posetite Pjongjang.

Posetite ovu neobičnu prestonicu čiji su stanovnici najčešće dehumanizovani od strane svetskih medija i upoznajte drugačiju kulturu.

6. Za sladokusce: Sardinija, Italija
„Agroturizam" u Italiji se neguje već decenijama, naročito u delovima zemlje sa agrarnom tradicijom poput Toskane, Umbrije i naravno Sardinije. Stotine imanja širom četiri provincije na tom prelepom ostrvu otvaraju vrata turistima i nude im autentične ukuse Italije, ali i drugih zemalja koje su kroz istoriju kolonizovale ovo područje.

Smeštaj varira od jednostavnih farmi u Barbagia do Costa Smeralda vila sa vegeterijanskom kuhinjom i časovima relaksacije. Neke farme organizuju i kurseve jahanja, kao i pešačenja sa vodičem.

Nije neobično i da se turisti uposle i pomažu na rančevima, naravno dobrovoljno i sa ciljem edukacije.

7. Za šetnje: Mount Whitney, Kalifornija
Ako želite da pešačite ili planinarite, razmislite o odlasku u Ameriku i poseti 4.421 metar visokom Mout Whitney. Na tom mestu okuplja se najviše planinara na svetu, bilo da dolaze da kampuju ili na jednodnevnu rekreaciju.

Mount Whitney se nalazi 320 kilometara severno od Los Anđelesa i posećuje ga oko 20.000 ljudi godišnje. Iako samo mali broj uspe da se uspne na sam vrh, između juna i avgusta mnogi isprobavaju 18 kilometara dugu Whitney stazu.

Pejzaž je nezaboravan – od granitnih vrhova, kristalno bistrih potoka, do divljeg cveća i vodopada.
Izvor: B92