Povodom sto godina od potopa broda “Titanik”, 15. aprila 2012. godine, biće organizovana memorijalna plovidba. Turisti željni pravog izazova razgrabili su karte za to putovanje.

S obzorim na to da je prvo putovanje, koje košta 6.000 funti, "planulo", kompanija "Dip oušn ekspedišn" organizovala je još jedno i to podmornicom, a cena po osobi je 37.000 funti. 

"Dolaze nam novinarske ekipe iz celoga sveta koje žele da prate taj događaj, samo bi od njih mogli da sastavimo još jednu turu za putovanje", rekao je direktor britanske kompanije koja je organizira plovidbu, Majls Morgan.

Osim što će ploviti trasom kojom je nekada išao i legendarni "Titanik", putnici će imati i isti meni kao i oni koji su na brodu bili kobnog dana. Šta su jeli pročitajte OVDE.

Takođe, putnici mogu i da se kostimiraju, a audicija za orkestar koji će ih tom prilikom zabavljati, uveliko je počela.

"Sve je to malo morbidno", kaže Morgan i dodaje da će na memorijalnoj plovidbo među putnicima bit i rođaci onih koji su poginuli na "Titaniku".

"Na brodu je, kada je potonuo, bilo 1.514 ljudi. Preživelo je 710. Njihovi rođaci kažu da je memorijalna plovidba najbolji način za odavanje počasti", kaže Morgan.

On je, takođe rekao da novi putnici ne treba da se plaše – brod kojim će se sada ploviti ima najsavremeniju opremu koja ga štiti od ledenih glečera, čak i od onih zbog kojih je "Titanik" potonuo pre sto godina.

Plovidba do dna Atlantskog okeana u mini podmornicama takođe je "planula" iako za mnogo novca ne dobijate nikakav komfor. Putnici će biti "smešteni" u kapsuli bez toaleta, a putovanje do olupine koja se nalazi na dubini od 3.800 metara, trajaće osam sati.

"Titanik" je na svom prvom i jedinom putu, od Sauthemptona u Britaniji do Njujorka, udario u santu leda i potonuo. Zbog ogromnog broja žrtava, među kojima je bilo mnogo poznatih milionera tog doba, priča o potonuću postala je legendarna.

Olupina je otkrivena 1985.
Izvor: Mondo