Tajland je za prva tri meseca 2011. posetilo 2.200 turista iz Srbije, a do kraja godine očekuje se da ta cifra iznosi skoro 7.000.

Tajland je 2010. posetilo 4.500 građana Srbije, a do kraja ove godine ta cifra bi trebala da bude povećana za oko 50 odsto. Do novembra je u Tajlandu registrovano oko 280.000 turista iz istočne Evrope, u odnosu na isti period lane povećanje od 18 odsto. 

Za prvih 10 meseci 2010. ovu daleku destinaciju posetilo je ukupno 3,4 miliona turista iz Evrope, dok je ta brojka za isti period ove godine dostigla cifru od skoro četiri miliona.

Evropljani u proseku na Tajlandu borave 15 do 16 dana, a dnevno potroše oko 90 evra. Iako su Tajland nedavno zahvatile najveće poplave za poslednjih 50 godina, ova zemlja se polako vraća u normalu i spremna je da dočeka mnogobrojne turiste.

Predstojeći period od novogodišnjih praznika do marta 2012, koji se inače smatra delom glavne sezone, trebalo bi da doprinese oporavku sektora turizma, koji je usled poplava izazvanih višemesečnim monsunskim kišama zabeležio gubitke od više miijardi dolara.

Poplave su uglavnom zahvatile provincije u centralnom delu zemlje, a najposećenije turističke atrakcije nisu bile u opasnosti. Popularne destinacije na severu kao što su Čang Mai i Sukotai, ili Puket i Krabi na jugu, pa ni Hua Hin i Pataja u centralnoj regiji nisu zahvaćene poplavama.

Suv je ostao i centralni deo glavnog grada Bankoka, kao i aerodrom Suvarnabumi, dok je Vorld Heritidž Sajt u Ajutaji, iako poplavljen, pristupačan, a u toku je restauracija.

Tajlandsko ministarstvo zdravlja je takođe uputilo poruku budućim posetiocima da nemaju razloga za strah od eventualnih zdravstvenih rizika, koji bi bili posledica poplava.

Ova egzotična destinacija širom sveta poznata je po očuvanom nasleđu i istoriji koji su vidljivi na svakom koraku, a uočljiv je i uticaj različith kultura čemu je dodatno doprineo položaj između dve velike drevne civilizacije – Kine i Indije.

Posetioci imaju priliku da posete mnogobrojna arheološka otkrića, svetilišta, više od 300.000 budističkih hramova i ostale znamenitosti koje su uvrštene u svetsku kulturnu baštinu. Obala Tajlanda je duga 3.000 kilometara, a obuhvata zapadni deo na Andamanskom moru i istočni deo u Tajlandskom zalivu.

Stanovnici ove 67-milionske zemlje će posetiocima pokazati proces izrade tradicionalnih rukotvorina od prirodnih materijala, uzgajanje orhideja ili objasniti sastojke svetski poznate kuhinje.

Turisti mogu učestvovati u mnogobrojnim kulturnim i religioznim festivalima i obredima, plesovima i ceremonijama na kojima je zasnovan život domaćeg stanovništva.
Izvor: B92