Beograd ne postoji samo u Srbiji već ga (ih) ima i u Sjedinjenim Državama. Pogledajte šta je inspirisalo stanovnike da gradove u Koloradu, Mejnu, Minesoti, Nebraski itd. nazovu Beograd.

Beograd, Nebraska
Nalazi se u okrugu Nens a osnovan je kao Mirna, potom je Džejms Mejn promenio njegovo ime 7. maja 1883. jer je pogled sa brda na ušće dveju reka podsećao na glavni grad Srbije. Ipak, lokalno stanovništvo dovodi u pitanje ovo, tako da postoje još tri objašnjenja za poreklo imena. 

Još jedan neprovereni podatak kaže da je ime Mirna promenio u Beograd 1883. godine V. J. Hejford, istraživač, nazvao je grad po Beogradu u Mejnu, odakle je poticao. Pošto se pominjao u knjižici iz 1900. godine, ovo tumačenje je prihvaćeno. Još jedna varijanta, verovatno pogrešna, kaže da je inženjer po imenu Bell konstruisao železničku prugu pored današnjeg grada oko 1889. godine. Ova oblast je nazvana Belov stepen (Bell’s grade) i tako je Beograd zaveden 1900, a najbrojniju populaciju je imao 1920, dok je od 1930. počeo da propada.

Beograd, Južna Karolina
Mala zajednica na reci White Oak na južnoj obali istoimenog grada. Ime mu je dao učitelj i direktor škole Frederik C. Henderson devedesetih godina 19. veka. Henderson je takođe osnovao dnevne novine Belgrade Courier, prve u tom okrugu.

Beograd, Teksas
Naseljen je 1837. a zvanično ga je osnovao Tomas S. Mekfarland 15. aprila 1838. To ime osnivač je odabrao "u čast prestonici Srbije, rečnoj luci i popularnom mestu u 1830." Međutim, neki izvori upućuju da je Belgrade osnovao Frenk Vilson.

Nekada izuzetno bogat poljoprivredni i trgovački centrar, počeo je da propada 1850. kada je železnica smenila transport rečnim putevima. Veći deo originalnog grada nalazio se na obalama reke Sabina, pre nego što je njeno korito pomereno. Osim groblja, pošte i istorijskih ostataka, nema dokaza da je na tom mestu ikada bilo rečne luke.

Beograd, Virdžinija
Ovaj Belgrade nalazi se u Šenandoa okrugu, na naseljenom mestu koje se u atlasima Sjedinjenih Američkih Država nalazi od 1895. Nekada se nazivao Bell Grove, a nije poznato zašto su federalne vlasti promenile naziv u Belgrade.

Osim mogućnosti da ime vodi poreklo od srpske prestonice, postoji verovatnoća da je dobila naziv po Bellgrade plantažama koje je 1824. napravio Entoni T. Robios.

Beogradski rudnik, Minesota (Belgrade Mine)
Nalazi se u opštini Biwabik i otvoren je 1908. Bio je u vlasništvu Picklands Mather Company, a zatim prepušten New York State Steel Company. Ime je najverovatnije dobio po obližnjem gradu Belgrade u opštini Balkan.

Beogradska opština, Minesota (Belgrade Township)
Naseljena je 1854. a osnovana 27. aprila 1858. u jugoistočnom delu okruga Nicollet. Opština je dobila ime po prestonici Srbije. U njenoj blizini nalazi se i istoimeno brdo.
Izvor: B92

Za čitanje prvog dela kliknite OVDE