Ako planirate odmor sigurno provodite vreme tražeći odgovarajući hotelski smeštaj. Verovatno ste se susretali sa rejtinzima hotela poput onih sa 4 zvezdice ili 5 dijamanta i želite da napravite ravnotežu između cene i kvaliteta. Kako da znate koji hotel da rezervišete i šta ovi rejtinzi znače?

Hoteli se ocenjuju zvezdicama od 1 do 5; 1 znači da je smeštaj loš, a 5 da je odličan. Postoje i hoteli sa više zvezdica ali to je je posebna priča i ovo će biti objašnjeno u nastavku teksta. 

Međutim, ko odlučuje koji smeštaj treba da ima koliko zvezdica?

Nažalost, u većini zemalja – niko. Ili bolje rečeno – svi. Rangiranje hotela je slično poput rangiranja restorana. Uvažava se neko opšte mišljenje bazirano na udobnosti kreveta, sigurnog parkinga i opšte usluge. Svi turistički radnici koriste rangiranje zvezdicama, ali jedan može neki smeštaj oceniti sa 4 zvezdice, a drugi isti taj hotel sa 5 zvezdica.

Međutim, mnogi turistički sajtovi dopuštaju turistima da sami ocenjuju hotele, ali imajte na umu da se te ocene pre ogledaju u činjenici koliko se nekoj osobi dopao smeštaj nego na kolikom je nivou luksuz smeštaja.

Takođe, broj zvezdica u Evropi ili Americi podrazumeva dosta drugačije standarde u ovim zemljama nego na primer u Africi.

Međutim, ne možete uvek verovati "zvezdicama". Neke zemlje imaju posebne stručnjake kojima je posao ocenjivanje hotela i čije se mišljenje visoko ceni i uvažava.

U Nemačkoj, na primer, postoji Industrijska asocijacija koja ocenjuje hotele, dok se u nekim zemljama, poput Belgije, Italije, Holandije i Španije, time bavi vlada – tamo postoje zakoni prema kojima se to radi.

Dijamantski standard – AAA Diamonds (SAD)
U SAD, Američka automobilska asocijacija (AAA) rangira hotele i restorane koristeći sistem dijamanata. Potrebno je da hotel aplicira kod AAA da želi da bude ocenjen i ako se asocijacija složi, inspektori se pojavljuju nenajavljeni i razgledaju mesto.

Ako mesto ispuni kriterijume AAA, ono dobija "odobrenje" ove asocijacije. AAA takođe koristi skalu od 1 do 5, kako i sistemi zvezdica. Sve u svemu svi "Dijamantovi" hoteli su prilično dobri; 5 nije "bolje" od 4, već je samo možda luksuzniji.

Zato ako želite da budete smešteni u čistom i udobnom hotelu, uživaćete i u smeštaju sa 2 dijamanta. Dijamantovi hoteli i restorani se pregledaju jedanput godišnje kako bi se inspektori uverili da i dalje održavaju odgovarajući standard. AAA lista Dijamantovih hotela ocenjuje i koliko se hoteli zadržavaju na istom standardu, da li je on sa godinama sve bolji ili mu kvalitet opada.

Šest i sedam zvezdica?

Da se na kratko vratimo opet zvezdicama.

Ako ste naleteli na hotel koji ima 6 zvezdica, na primer, znajte da je on sam sebi dodelio tu "ocenu". Inspektori im uglavnom daju 5 zvezdica, što je i najveća zvanična ocena.

Danas imamo čak i slučaj dva hotela sa po 7 zvezdica: poznati Burj Al Arab u Dubaiu i, nešto noviji, Tower House Galleria u Milanu.

Oba hotela su sama sebi dodelili ove rejtinge. Naravno da oni obećavaju neviđeni luksuz i savršenu uslugu, i to obećanje će svakako ispuniti, ali se ne razlikuju od smeštaja sa 5 zvezdica. Zato ne dozvolite da vas to zbuni.

Baš zbog velike konfuzije koja nastaje među turistima sada se javila potreba za utvrđivanjem internacionalnog standarda.

Projekat The World Hotel Rating teži standardizaciji rejtinga hotela širom sveta, procenjujući internacionalne kriterijume i standarde. To uopšte nije loša ideja; a ako se sprovede u delo biće od velike pomoći putnicima.
Izvor: B92