Ostrvo Santa Kruz del Islote kod Kolumbije najnaseljenije je ostrvo na svetu, koje nema ni plažu, ni hotel, a ni groblje. Iako bez struje i s malo vode, ljudi ovde žive spokojno i bez napetosti.

Da li ste znali da su neka ostrva toliko prenaseljena da na njih ne može da stane, na primer, ni groblje ili fudbalsko igralište? Neslužbeno, najnaseljenije na svetu je ostrvce Santa Kruz del Islote, udaljeno jedan sat vožnje brodom od obale Kolumbije. Na ostrvu Santa Kruz del Islote nalazi se oko 90 kuća, u kojima stalno živi oko 700 stanovnika.  

Populacija ostrva naglo naraste na oko 1.200 kada se deca koja idu u srednju školu ili na fakultet vrate svojim kućama za vreme praznika.

Ovo neobično ostrvo je toliko pretrpano da uprkos predivnom moru koje ga okružuje nema ni svoju plažu, ni bazen, kao ni hotel. Svoje mrtve stanovnici sahranjuju na susednom ostrvu. Jedini trg koji se ovde nalazi veličine je pola teniskog igrališta.

Ostrvo Santa Kruz pripada arhipelagu San Bernando. Reč je o nizu malih koralnih ostrva koja su se smestila na udaljenosti od oko sat vremena od kolumbijskog turističkog grada Tolua.

Iz grada Tolua svakodnevno postoje organizovani jednodnevni izleti brodom do ovih ostrva. Takođe, do Santa Kruza moguće je doći i u sopstvenom aranžmanu trajektom koji vozi svaki dan.

Na ostrvu Santa Kruz nema struje, a zalihe pijaće vode prilično su skromne. Žene peru rublje u slanoj vodi iz izvora. Uprkos svemu nabrojanom, Santa Kruz je idilično i mirno ribarsko mesto, u kome nećete osetiti stres i napetost prouzrokovan borbama između gerila, paravojnih grupa i vojske koje su preplavile kopnenu Kolumbiju. Koliko je mirno i sigurno govori i podatak da noću na ostrvu niko ne zaključava vrata.

Ostrva arhipelaga San Bernando u 19. veku naselili su ribari afričkog i kolumbijskog porekla. Njih je u ovaj mali raj privuklo mnoštvo ribe, jastoga i morskih kornjača. Danas su brojni ribari prilično iscrpli morsku ponudu ribe.

Neki od turista koji uživaju u istraživanju ostrvaca ostaju preko noći na Mucuri. Ovo tropsko ostrvo poznato je po svojim belim peščanim plažama, koralnim grebenima i izvrsnom centru ronjenja.
Izvor: Press