Raspust idealan za porodični odmor, kojem se poslednjih godina poklanja sve više pažnje. Domaće planine su hit. Tražena i etno-sela. Terme sve više u ponudi…

Zimski školski raspust samo što nije počeo, a to je idealna prilika da sa decom otputujete makar na nekoliko dana. Porodičnim odmorima se poslednjih godina poklanja sve više pažnje. Hoteli i rizorti se prosto utrkuju sa svojom ponudom zabavnih i drugih sadržaja za mališane, kako bi privukli upravo ovu ciljnu grupu u svoje objekte. Za ovakav odmor u ponudi su mnogobrojne destinacije, kako u inostranstvu tako i u našoj zemlji. 

Jedan od najboljih izbora za dečji raspust jeste boravak na nekoj od planina. Čist vazduh i lepa priroda svakako su razlozi zašto treba otići na Zlatibor, Kopaonik, Divčibare, Staru planinu…

Skijanje i uživanje na snegu samo je jedna od mnogobrojnih aktivnosti koje su na raspolaganju, kako školarcima, tako i roditeljima. Oni koji odluče da raspust provedu na ovaj način mogu očekivati prijatan odmor, bez stresa i jurnjave. Pored rekreacije i fizičkog zadovoljstva, uživanja u prirodnim lepotama, turisti imaju priliku da vide i mnogobrojne kulturno-istorijske spomenike.

Još jedna od prednosti ovakvog odmora je i povoljna cena, jer boravak u nekom hotelu, ili odmaralištu na domaćim planinama ne mora biti skup.

Domaće turističke agencije u svojoj ponudi sve više imaju banje i terme, u kojima gosti imaju priliku da se opuste i uživaju. Ovo je malo skuplja varijanta, ali svakako vredi, i isplati se.

Većina hotela koji se nalaze u ovoj ponudi je u Sloveniji, na bazi su polupansiona ili „ol inkluziv" usluge, pa se tako roditelji makar nakratko mogu odmoriti od pripremanja i kupovine hrane. Tu je i pregršt aktivnosti i sadržaja za decu, od raznih igraonica, bazena i drugih vidova zabave.

Za one koji Žele da sa svojom decom otputuju u neku evropsku metropolu sada je pravo vreme za to, jer u ovom periodu turističke agencije imaju dosta ponuda.

Ture se uglavnom organizuju u periodima od četiri do pet dana. One malo skuplje varijante podrazumevaju prevoz avionom, s obzirom na to da malo veća deca mogu putovati i autobusom, ovakav aranžan može biti i dosta jeftiniji. Jedan od predloga je poseta Parizu i „Diznilendu", koji je mališanima uvek interesantan.

Idelan predah od urbanog Života može se doživeti i u etno-selima, kojih je sve više na srpskim planinama, ali i u vojvođanskoj ravnici. Mnoga od njih su preuređena i prilagođena savremenim potrebama, pa predstavljaju prave male rizorte.

Čarolije u Sloveniji
Zimski raspust dobra je prilika za posetu Sloveniji, koja je u ovom periodu i više nego interesantna. Iako relativno mala, ova zemlja pravi je „div" po broju skijališta. Julijski alpi na severozapadu, Kamniški-savinjski Alpi na severu, ili Pohorje na severoistoku u svom okrilju kriju, kako podsećaju u slovenačkoj turističkoj organizaciji, najveći broj skijaških centara. Tu je Rogla, skijalište koje osim odlične mikroklime i uslova za prve skijaške korake nudi i najbolji snežni park u ovom delu Alpa, ali i izuzetne smeštajne i velnes mogućnosti.

AGENDA

CENE

SKI-PAS
* Zlatibor: dnevni
za decu 1.050
za odrasle 1.450

* Kopaonik: dnevni
za decu 1.600
za odrasle 2.400
* cene u dinarima

* Pohorje – dnevni
za decu 21 €
za odrasle 30 €

HRANA I PIĆE
* Zlatibor:
Kafa 80 – 120
Sokovi 100 – 150
Ručak od 400
Pljeskavica od 180
Pita od 90
Lepinja sa kajmakom od 200

* Kopaonik:
Sokovi 120 – 210
Kafa 80 – 120
Palačinke 75 – 180
Krofna 50 – 130
Pica od 800
Pljeskavica 150 – 300
Ćevapi 25 – 300
Topli sendvič od 200
Lepinja sa kajmakom 100 – 250
* cene su dinarima

Izvor: Večernje novosti