NASA je objavila da će prvi probni let komercijalne letelice u svemir biti obavljen 7. februara naredne godine.

Očekuje se da će letelica prevoziti i ljude i različit tovar, a stričnjaci kažu da je ovo veliki korak za dalji napredak rastuće industrije svemirskog turizma. 

NASA je dala dozvolu kompaniji Space Exploration Technologies ili SpaceX da lansira robotizovanu letilicu "Dragon" ukoliko do dogovorenog datuma ispuni sve bezbednosne uslove.

Predsednik kompanije Spacex, Gvajn Šotvel rekao je da su oni veoma uzbuđeni zbog činjenice da su prva komercijalna kompanija u istoriji koja će ostvariti vezu sa Međunarodnom svemirskom stanicom.

Tokom probnog leta, "Dragon" će prvo kružiti na oko tri kilometra od stanice, a ukoliko se ispostavi da je sve bezbedno, spojiće se sa stanicom, nakon čega će se vratiti na zemlju u Pacifik, nedaleko od Los Anđelesa.

Prethodni test odrađen je prošle godine u decembru, kada je ista ova letelica, nošena raketom "Falkon 9" napravila da kruženja oko zemlje nakon čega je sletela u okean.

Kompanija Spacex od NASA-e je dobila skoro 400 miliona dolara za ostvarenje ovog leta. Nakon što je ugašen Space shuttle program mnoge kompanije se takmiče da popune prazninu i ponude letove u svemir, ali sa drugom namenom, u turističke svrhe.

Druga kompanija koja će takođe naredne godine imati prvi probni let je Cygnus i ona je od NASA-e dobila oko 300 miliona dolara.
Izvor: 24 sata