Kangbaši je grad na severu Kine koji ima moderne tornjeve sa staklenim fasadama, impresivne administrativne centre, zgrade uprave, muzeje i pozorišta. Ipak, u tom gradu koji je planiran za milion ljudi, do sada se doselilo tek 20.000 ljudi.

Kangbaši je bio san lokalnog sekretarijata Komunističke partije, grad koji je trebalo da bude \"spomenik blagostanju u zemlji\". 

Na početku izgradnje u gradu se dogodio investicioni bum. Lokalna vlast je samo u putnu mrežu uložila oko 310 miliona dolara. Većina stanova, koji su još neuseljeni, kupljena je i pre nego što su izgrađeni. Kupci su većinom bili Kinezi srednje klase, koji su uložili u svoj drugi ili treći stan, verujući kako su nekretnine sigurna investicija. Međutim, ispostavilo se da nije tako, bar za sada.

Biznismen Vang Pen je bio jedan od kupaca. Potrošio je životnu ušteđevinu na dvosoban stan kojem je vrednost samo od početka godine pala za 20 odsto.

S obzirom da nema industriju, grad se od početka odupire bilo kakvoj ekonomskoj logici. Uprkos i praznim ulicama, projekti izgradnje Kangbašija se nastavljaju.
Izvor: Vijesti.me