Monumentalno – Jedno od najlepših hinduističkih verskih zdanja nalazi se u Maduraiju, a podignuto je u čast princeze Meenakshi, koja se prema legendi na ovom mestu venčala sa bogom Šivom

Ako imate priliku da otputujete u Indiju, ne propustite da posetite hram Meenakshi u Maduariju, koji je sa 33.000 hiljade neverovatnih skulptura pravi primer velike graditeljske veštine drevne Indije. 

Princeza Meenakshi, nevesta hinduističkog boga Šive, u stvari je zemaljski lik hinduističke boginje Parvati i jedna od retkih ženskih osoba kojoj su hinduisti posvetili ceo hram, i to ne bilo kakav. U pitanju je jedan od najlepših hramova u južnoj Indiji, koji je podignut u centru 2.500 godina starog grada Maduraija. Hram leži uz južnu obalu reke Vaigai i svake godine ga obiđu hiljade hinduističkih vernika.

Oko monumentalne građevine nalazi se 12 visokih ulaznih tornjeva „gopurama". Oni su bogato ukrašeni mnogobrojnim isklesanim likovima, koji većinom predstavljaju životinje, bogove i demone. Neki od tornjeva visoki su čak 50 metara, a najstariji istočni toranj datira iz 13. veka. Kompleks hrama okružen je visokim zidinama unutar kojih se nalazi još tornjeva koji čuvaju prilaz centralnim svetilištima.

Dvorana hiljadu stupova
U najvišem tornju smeštena je Dvorana hiljadu stupova u kojoj se nalazi 985 umetnički izrezbarenih stupova, kao i brojne slike i ikone bogova i boginja. U ovoj čarobnoj dvorani je i muzej u kojem se posetioci mogu upoznati sa 1.200 godina dugom istorijom zdanja. Svake godine u aprilu u hramu i oko njega se održava veliki festival „Meenakshi Thirukalyanam", koji slavi venčanje božanskog para. Prema legendi, princeza se upravo na ovom mestu udala za vrhovnog hinduističkog boga Šivu.

U kompleksu hrama nalazi se i bazen u kojem se hodočasnici kupaju u svetoj vodi. Svaki dan ovaj prelepi Šivin hram pohodi više od 15.000 ljudi, a petkom ga poseti čak 25.000.
Izvor: Press