Možda će vaše poslednje putovanje u ovoj godini biti odlazak kod rodbine za praznike, ali će već sledeće godine turisti će želeti da za uplaćeni novac dobiju najbolju moguću ponudu, da obiđu divne, egzotične i možda neobične destinacije i da pođu u avanturu motivisanu altruizmom

Upravo za takve ciljeve sajt Cheapflights je predvideo pet trendova za 2012. godinu koje vam predstavljamo. 

1. "Koliko para, toliko muzike"
Iako je prioritet pobeći iz grada u kom živite, štednja i trošenje što manje novca biće na pameti svakog putnika.

Sajt Cheapflights predviđa da će "vrednost za novac" biti glavni trend naredne godine; turistička industrija će naići na povećane zahteve putnika poput kompletnog odmora, all-inclusive usluga i kruzeva.

Zato će mnoge aviokompanije poput JetBlu-a i Spirit-a u svojoj ponudi imati i low cost letove tako da će do ekskluzivnih destinacija moći da se stigne po mnogo povoljnijim cenama.

Popularni će biti Bahami, ali i Kvebek i Toronto. U Evropi će najveće interesovanje vladati za Barselonu, Dablin i Solun.

2. Ljubimci će više putovati
Prema rezultatima istraživanja sajta petrelocation.com gotovo 33 odsto vlasnika ljubimaca planira da sledeće godine i njih povede sa sobom na put.

Neke aviokompanije su se već pripremile za veći broj ljubimaca – putnika, a i ostale će uskoro početi sa takvom praksom.

3. "Atletski volonterizam"
Nova godina će započeti sa novim trendom odmora – takozvanim "atletskim volonterizmom".

Ideja se rodila iz popularnih učešća u poznatim svetskim trkama poput maratona u Londonu i Njujorku, a ovaj trend će se proširiti i u druge delove sveta ali će uključiti i još neke sportove poput biciklizma, brzog šetanja, pa čak i vožnje u kolicima.

4. Rijaliti destinacije
Rijaliti emisije poput Survivor već godinama nude gledaocima predloge za putovanja. U narednoj godini trebalo bi da se pojave još neke emisije čije su teme pojedine destinacije.

5. Naglasak na udobnosti
Komfor je najvažniji, zar ne? Zato će aviokompanije više raditi na unutrašnjosti aviona i napraviti više prostora između sedišta i za prtljag.

Pojaviće se i nova klasa pored prve i ekonomske – Cuddle class – u kojoj će putnici na dugim letovima moći da leže.

Kako bi napravile ovakav ugođaj određene kompanije sklanjaju naslone za ruke sa sva tri sedišta i stavljaju poseban, obloženi deo za noge. Putnik koji želi ovako nešto moraće da kupi 2,5 karte i onda će moći da se ispruži i uživa u letu.
Izvor: B92