Stara planina ovu zimsku sezonu dočekuje sa novom žičarom, gondolom i novim ski putevima svih kategorija.

Gostima će biti na raspolaganju nova fiksna četvorosedna žičara horizontalne dužine 963 metra, koja povezuje deo skijališta „Konjarnik" ka Rakitskoj gori, s jedne strane i Jabučko ravnište s druge strane. Kapacitet žičare je 2.400 skijaša na sat, a kretaće se brzinom od 2,6 metara u sekundi. 

Izgrađena je i gondola koja pokriva horizontalnu dužinu 1.100 metara sa polazom od Jabučkog ravništa ka Rakitskoj gori. Početni kapacitet je 1.200 skijaša na sat, sa mogućnošću proširenja do 2.400. Brzina kretanja je šest metara u sekundi, a broj osoba u kabini gondole osam.

Instalacije prati 12 kilometara staza i ski puteva svih kategorija, od lakih do najtežih.

Ski centar je u celosti pokriven sistemom za proizvodnju veštačkog snega ukupne dužine tri kilometra. Sistem čine vodoakumulacija na Župskoj reci kapaciteta 10.000 kubnih metara, 21 šaht sa 20 priključaka za topove za proizvodnju veštačkog snega, sedam mobilnih topova M12 i potisni cevovod dužine 3.000 metara.

Ski centar je od ranije opremljen četvorosednom žičarom, kapaciteta 1.400 skijaša na sat, ski liftom tipa sidro, kapaciteta 1. 200 skijaša na sat i „bebi" ski liftom.

Staze Konjarnik i Sunčana dolina su po kategorizaciji srednje teške staze, dok je Markova livada prilagođena za najmađe i skijaše početnike. Ukupan kapacitet skijališta je 2.600 skijaša na sat.

U ski centru izgrađen je hangar za smeštaj specijalne mehanizacije, a skijalište je opremljeno sa dva tabača.

"Skijališta Srbije" su prošle godine dobila sertifikate (homologaciju) Međunarodne skijaške federacije (FIS) za ukupno šest ski staza na Kopaoniku, Zlatiboru i Staroj planini, koji potvrđuju da staze ispunjavaju sve uslove utvrđene odgovarajućim FIS standardima.

Zahvaljujući homologaciji staza, u Srbiji će biti moguće organizovanje svih međunarodnih takmičenja u alpskom skijanju i snoubord disciplinama.
Izvor: B92