Turističke agencije u Srbiji prilagodile su izbor novogodišnjih putovanja svačijem džepu, pa su u ponudi najeftiniji izleti do Budimpešte i Beča za 29, odnosno 49 evra, ali i višenedeljna putovanja u Južnu Ameriku i Tasmaniju koja koštaju više od 3.500 evra.

Jednodnevni izlet u Budimpeštu ili Beč, koji obuhvata samo autobuski prevoz i doček Nove godine na trgovima je jeftina tura za koju postoji veliko interesovanje, naročito među omladinom, rekao je Aleksandar Vučković iz turističke agencije ”Argus turs". 

Novogodišnja putovanja u Budimpeštu i Beč koja obuhvataju autobuski prevoz i dva ili tri noćenja, organizuje veliki broj agencija, a cene iznose od 80 do 180 evra.

Predstavnici turističkih agencija kažu da su ove godine Srbi "navalili" na Istanbul, a taj trend objašnjavaju pristupačnim cenama i popularnošću turskih TV serija koje su veoma gledane u Srbiji.

"Argus", na primer, nudi četiri noćenja sa doručkom i autobuski prevoz do Istanbula za 179 evra, dok je aranžman sa avionskim prevozom skuplji za 100 do 150 evra.

Novogodišnje putovanje u Istanbul avionom za 269 evra je najbolje prodavan aranžman u agenciji "Big Blue", kaže Boban Šhepanović iz te agencije, dodajući da se veoma dobro prodaju autobuske ture za Rim, ali i ponude za Pariz i Madrid.

Da su Pariz, Rim, Madrid i Barselona na spisku najpoželjinijih novogodišnjih destinacija, kaže i PR agencije "Kontiki" Danijela Pušara.

Ona je istakla da za odlazak u navedene gradove turisti biraju različite aranžmane, hotele i vid prevoza, od čega zavisi i cena aranžmana.

Upravo zbog cene, autobuske ture su popularnije nego avionske, dodala je Pušara, pa tako Kontiki nudi polazak autobusom za Barselonu 27. decembra, sa šest noćenja, uz posetu Nici i Kanu za 399 evra, dok pet noći u Rimu, sa posetom Firenci košta 299 evra.

Barselona avionom košta od 490 evra pa na više, s tim da na tu cenu treba dodati i oko 200 evra za aerodromske takse, a slična je cena i za četvorodnevno putovanje avionom u Rim.

"Kontiki" je ove godine u novogodišnju ponudu prvi put uvrstio putovanje Egipat – Izrael – Jordan, koje traje 11 dana i košta 990 evra i veoma se dobro prodaje, kaže Pušara.

Od dalekih destinacija najveće je interesovanje za Dubai, gde osam do deset noći košta uglavnom od 600 evra pa naviše, a Pušara objašnjava da je Dubai sve popularniji pošto je cena avionskog prevoza niža otkad su se pojavile low cost avio kompanije.

Najskuplji novogodišnji aranžman u "Kontikiju" je tura Australija, Tasmanija, Singapur, Hongkong, Fidži, što košta 3.690 evra, s tim da je za plaćanje aerodromske takse i još nekih dodatnih troškova potrebno izdvojiti još oko 1.000 evra.

Daleko putovanje koje je izazvalo najveću pažnju i brzo se rasprodalo je južnoamerička tura po Peruu, Čileu, Boliviji, Argentini i Brazilu, koja košta 3.490 evra, uz oko 600 evra doplate za razne troškove, navode iz "Kontikija".
Izvor: B92