Poznati svetski mediji i turistički vodiči uz popis najpoželjnijh mesta za putovanja u sledećoj godini savetuju i zemlje ili gradove gde se, uz stvari koje vredi videti ili doživeti, očekuju i posebne pogodnosti, tačnije najbolja srazmera cene i kvaliteta.

Pošto su neke od predloženih destinacija često vrlo udaljene i zbog toga teže dostižne srpskim putnicima, napravili smo izbor mesta koja su u svoj "budžet" Top 10 za 2012. uvrstili stručni timovi Lonli pleneta, Nacionalne geografije i Fox njuza, a do kojih je mnogo jednostavnije i jeftinije doputovati iz naših krajeva.

Ohrid – Od turističkih atrakcija u zemljama regiona Lonli planet je istakao i makedonski Ohrid, prekrasan srednjovekovni grad na obali istoimenog jezera. Osim Ohridskog jezera, rastuću turističku popularnost Makedonije najpoznatiji turistički vodič sveta pripisuje njenim vinogradima, planinskim prizorima i starim crkvama izgrađenima u vizantijskom stilu. Makedonija zaokuplja pažnju posebno zbog svojih cena, s obzirom na da je privatnu sobu i dalje u sred sezone moguće naći za manje od 10 evra.

Portugal i Azuri – Među zemljama koje se isplati posetiti zbog cena sniženih zbog ekonomske krize, Fox njuz preporučuje odlazak na Azure, portugalski arhipelag u Atlantiku. Finansijske poteškoće dovele su do pada cena hotelskog smeštaja u odnosu na prošlu godinu, kao i avionskih letova od Portugala do ostrva, na čije vulkansko poreklo podsećaju peščane plaže i kraterska jezera. Azure je najbolje posetiti sredinom godine, a temperature su izvrsne sve do oktobra.

Lonli Plenet zbog nižih cena preporučuje portugalski Porto, zanimljiv turistički grad, koji je jeftinim avionskim linijama povezan s mnogim delovima Evrope. Blizu istorijskog grada proslavljenog po istoimenom desertnom vinu, nalazi se i vinorodna regija Alto Duro gde možete uživati u plodovima prirode i povoljnom kvalitetnom smeštaju.

Kosta Brava – Zbog zanimljivih gradića, arhitekture i veselo obojanih brodića, ovaj deo Mediterana često nazivaju i španskom kreativnom obalom. U tu se sliku svakako uklapa i kuća Salvadora Dalíja, gde se slavni umetnik doselio iz Katalonije. Srednjovekovni grad Đirona takođe vrvi od kreativnosti, posebno toekom prolećnog festivala cveća "Temps de Flors". Iznenađujuće cvetne kreacije tada prekrivaju gradske ulice i trgove, stepenice katedrale i kamenim zidovima ograđena dvorišta. Svakako treba posetiti i ribarsko selo Calella de Palafrugell poznato po kućama i restoranima uz more.

Grčka – Među zemljama koje su se našle na više povoljnih top lista je i Grčka. Fox njuz navodi da se posebno glavni grad Atina ističe povoljnim turističkim ponudama uprkos masovnoj krizi i pretnji državnim bankrotom. I dok je u celoj Grčkoj cena hotela prošle godine u proseku pala za četiti odsto, u Atini se smanjila za više od 15, ne računajući posebne sezonske popuste ili redovne pogodnosti. Osim Atine vredi posetiti grčke planine, unitrašnjost i naravno ostrva, koja su proslavila turizam u ovoj mediteranskoj zemlji.

Island, Wikimedia

Island – Topli gejziri idealne su saune u ledom okovanom ambijentu, zavodljivi vodopadi jedinstveni su ostaci poslednjeg ledenog doba, baš poput čarobnih fjordova, planinskih polja, monumentalnih litica i plaža od crnog peska. Poslednje vulkanske erupcije podsećaju nas da je Island i dalje zemlja u nastajanju čiji pejzaž i domaće stanovništvo iznova otkriva. Poslednje godine finansijskog oporavka učinile su Island prihvatljivijim, s cenama koje su sada prilagođene onima u evro zoni.

Poljska – I Poljska je zahvaljujući sportu, tačnije fudbali, uvrštena na popis najpoželjnijih destinacija 2012. Zbog Evropskog fudbalskog prvenstva, čiji će biti domaćin s Ukrajinom, u Poljskoj se gradi niz novih stadiona, a pripremaju se i sadržaji zanimljivi svima bez obzira jesu li obožavaoci fudbala. Cene smeštaja u Poljskoj su među jeftinijim u Evropi, a znamenitosti koje vredi videti ima na pretek. Od Krakova i Varšave do Gdanjska i severnih baltičkih plaža.
Izvor: Vesti-online.com