Drvengrad omiljeno odredište za domaće turiste, ali i prestižna destinacija za brojne strance. Povoljnije nego na Kopaoniku i Zlatiboru. „Kustendorf“ u januaru.

Sudeći po rezervacijama za novogodišnje praznike i prve dane januara, Mokra Gora je postala evropsko hit odredište za strance i domaće goste: boravak na planini koju posećuju Džoni Dep, Džim Džarmuš i Nikita Mihalkov nije tek stvar prestiža i „prikazivanja": uživanje na obroncima Tare košta manje od zimovanja na drugim srpskim planinama. Za manje novca, tokom januara, posetioci jedinstvene oaze odmaraće se zajedno sa autorima i glumcima sedam odabranih filmova snimljenih u 2011. godini, a u moru poznatih naći će se i holivudski superstar – Benisio del Toro. 

– Frazu „kulturno-turistička ponuda" stavili smo na probu: peti jubilarni „Kustendorf" počinje 17. januara, a smeštajni kapaciteti u tri naša hotela biće prvi put dostupni za goste koji nisu učesnici festivala. Kod nas živi vera o vezi između vrhunske umetnosti i široke publike, našim ljudima ponudili smo ono što zaslužuju: bolji uvid u sopstveni život – kaže za „Novosti" proslavljeni reditelj Emir Kusturica. – Kome je dosadno da mu Švarcenegera predstavljaju kao vrhunskog intelektualca, Van Dama kao nuklearnog fizičara, a nastup neke estradne „zvezde" kao spektakl, ovde će moći da uživa gledajući sedam najboljih svetskih filmova iz 2011. godine u društvu autora i glumaca.

Popodnevnoj i večernjoj zabavi, za većinu gostiju, prethodiće isprobavanje najatraktivnije skijaške staze „na ovim prostorima"… Stigli su novi, dodatni „topovi" za osnežavanje staza na skijalište Iver, očekuju domaćini i gosti 100 dana skijanja na atraktivnoj planini. O kvalitetu skijališta svedoči podatak da će ove godine na Iveru biti organizovano 10 takmičenja. Hotel „Mećavnik" u Drvengradu ima 150 kreveta, vrhunski bioskop, zatvoreni bazen, saunu, teretanu, suvenirnice, biblioteku, odlične restorane, poput „Viskontija", i kafiće kao što je „Kapor bar", tu je i obdanište za mališane, sve sobe su potpuno i savremeno opremljene, a 50 soba je renovirano…

Hotel „Mladost" sa 33 ležaja smešten je uz samu skijašku stazu i brzo je postao omiljeno odredište zaljubljenika u zimske sportove, a, pre svih – porodica sa decom. Hit sezone je Nacionalni ekološki centar sa 60 mesta, smešten, kao i hotel „Mladost" uz skijalište Iver, a unutrašnjost ovog objekta dovedena je do perfekcije.

– Festival „Kustendorf" najviše govori o ponudi Mokre Gore. U muzičkom delu, svake večeri u ponoć, za posetioce je obezbeđena sjajna zabava. Dolaze nam vrhunski muzičari: „Pelageja" iz Rusije, „Rozenberg trio" iz Francuske, „Stribor i Trovači" iz Srbije, Adam Stinga iz Moldavije, Sandra Nkake iz Francuske, grupa „Sonido galo negro" iz Meksika i specijalni muzički gosti sa Kube – ističe Kusturica. – Uživanje u delima afirmisanih muzičara i „filmadžija" dopuna je našoj glavnoj misiji: studenti koji se takmiče za festivalske nagrade odavde će otići ohrabreni da naprave svoj prvi, najteži korak u kinematografiji.

Kao i prethodnih godina, ulaz na sve filmske projekcije, koncerte i radionice tokom trajanja „Kustendorfa" biće besplatan.

Nova godina na Mećavniku
Cene polupansiona u kućama hotela „Mećavnik" u Drvengradu iznose od 3.490 do 4.530 dinara po osobi. I četvorodnevni novogodišnji polupansion na Mećavniku (sa svečanom večerom za Novu godinu i „reprizu", kao i muzičkim programom), jeftiniji je nego na drugim srpskim planinama. Četiri praznična dana boravka u luks-kući koštaju 42.800 dinara, u kući 34.400, u većim apartmanima 33.600, u apartmanima 32.000 dinara, dok za smeštaj u sobama u okviru novogodišnjeg paketa treba izdvojiti od 28.200 do 32.000 dinara.
Izvor: Večernje novosti