Ujedinjena Republika Tanzanija je zemlja velikih kontrasta i neobičnih rekorda. Ovde ćete naići na gradove kao što su Mombasa i Dar es Salam, čiji pojedini delovi po svemu podsećaju na moderne evropske metropole, dok drugi odišu siromaštvom i oskudicom, karakterističnim za većinu afričkih zemalja.

Do 1996, kada je za prestonicu zemlje proglašen grad Dodoma, glavni grad Tanzanije bio je Dar es Salam, koji je sada ekonomski i trgovinski centar zemlje. U njemu se nalazi Kariako, najveća pijaca na otvorenom u istočnoj Africi, kao i veličanstvena Botanička bašta izgrađena davne 1906. Tu je i deo grada u kojem žive i rade lokalni umetnici i posebnom tehnikom tingalinga oslikavaju platno. 

U Tanzaniji ćete otkriti izuzetnu geografsku raznolikost i neverovatno bogatstvo netaknutih prirodnih lepota, od snegom pokrivenih vrhova Kilimandžara preko prašnjavih savana, do belih peščanih plaža. Ovde se nalaze neka od najvećih prirodnih čuda na Crnom kontinentu: najveća afrička planina vulkanskog porekla Kilimandžaro, najveće afričko jezero Viktorija, kao i najdublje afričko jezero Tanganjika.

To je zemlja s najviše prirodnih rezervata i nacionalnih parkova – ima ih više od 40 – sa izuzetno bogatim životinjskim i biljnim svetom. Najposećenija među ovim prirodnim rezervatima je ravnica Serengeti, poznata po godišnjoj migraciji miliona gnua. Ali, Tanzanija je čuvena i po nalazištima tanzanita, jednog od najređih dragulja na svetu. Ova afrička zemlja je plod jedinstvene mešavine, nastala šezdesetih godina prošlog veka spajanjem Tanganjike, bivše britanske kolonije i dva ostrva u Indijskom okeanu Zanzibar i Pemba. Jedno lice ove afričke zemlje čine neverovatna afrička prostranstva i prirodne lepote, nad kojima dominira veličanstveni Kilimandžaro, a drugo dva ostrva u Indijskom okeanu okružena morskim plavetnilom.

Prestonica safarija

Većina onih koji žele da bar na kratko dožive istinski duh Afrike, svoj obilazak prirodnih lepota Tanzanije započinju u Aruši, svetskoj prestonici safarija. Uostalom, na svahiliju, zvaničnom jeziku ove zemlje, reč „safari" znači „putovanje". Na prašnjavim ulicama Aruše, grada smeštenog u podnožju planine Meru, tokom cele godine mogu se sresti avanturisti iz čitavog sveta.

Većinu čine zaljubljenici u prirodu koji odavde kreću na popularni safari, ali među njima i mnogo onih koje je privukla priča o tanzanitu, dragom kamenu, modroplave boje koji se samo ovde može naći. Stručnjaci za ovaj dragulj tvrde da je vredniji i ređi od dijamanta, a slučajno ga je 1967. u okolini Aruše otkrio jedan pastir iz plemena Masai. Tanzanit je odmah privukao pažnju juvelira širom sveta jer zaista pleni svojom neobičnom bojom koja varira od ljubičaste do tamnoplave. Ovo otkriće promenilo je život mnogim pripadnicima ponosnog afričkog plemena ratnika i stočara.

Naime, Masai imaju kontrolu nad eksploatacijom 95 odsto nalazišta tanzanita. Stoga su mnogi od njih napustili stari, nomadski način života i preselili se u Arušu gde, u blizini centralne pijace, prodaju plavi dragulj. Njihova pojava u karakterističnim crvenim togama u ovom gradu uvek privlači brojne turiste, iako Masai ne vole kada ih opsedaju sa fotoaparatima.

Mitska planina Kilimandžaro

Osamdesetak kilometara severoistočno od Aruše uzdiže se moćna planina Kilimandžaro. Nažalost, ljubitelji putovanja koji su inspirisani romanom Ernesta Hemingveja „Snegovi Kilimandžara" i istoimenim kultnim filmom i žele da izbliza vide njegov vrh prekriven večnim snegom, trebalo bi da požure. Naučnici su izračunali da će zbog globalnog otopljavanja, vrh Kilimandžara najkasnije do 2025. ostati bez svog belog pokrivača. Stoga svake godine više od 40.000 turista kreće iz gradića Moši, smeštenog u samom podnožju planine, i pokušava da osvoji jedan od njegova tri vrha na visini od preko 5.000 metara nadmorske visine.

Ali, samo polovina njih može se pohvaliti da su u tome uspeli. A kada se napokon nađu na vrhu, spektakularan pogled na visoravan u podnožju im oduzima dah i zauvek ostane urezan u sećanju. Mada veoma popularan među turistima iz čitavog sveta, uspon do vrha ovog uspavanog vulkana koji traje šest dana, uz obaveznu pratnju lokalnih nosača, zaista je težak i namenjen je samo osobama u odličnoj fizičkoj formi, da ne kažemo i dubljeg džepa. Za ovaj doživljaj, naime, treba izdvojiti 750 američkih dolara po osobi.

Čudesna ravnica Serengeti

Kao jedan od poslednjih bastiona životinjskog carstva, ravnica Serengeti je dobro poznata ljubiteljima dokumentarnih filmova o Africi. U ovom nacionalnom parku možete, sa bezbedne udaljenosti, uživo posmatrati čopor lavova kako se lenjo odmara na suncu, žirafe koje visoko uzdižu svoje duge vratove ne bi li jezikom dohvatile i najudaljeniji listić u visokoj krošnji bodljikave akacije, čuti „smeh" hijena dok se pripremaju za lov na plahe antilope i gazele, ili okupljanje na stotine hiljada gnua pre nego što krenu na dug put ka kenijskom nacionalnom parku Masai-Mara, prepun opasnosti.

Ako ste na organizovanom safariju po ovom nacionalnom parku, zasigurno ćete sresti i slonove, leoparde, geparde i još mnoge vrste životinja koje se nalaze na listi ugroženih vrsta. Među njima je i crni nosorog koji se još jedino u Tanzaniji može videti u svom prirodnom staništu. Jer, u ovoj čudesnoj zemlji postoji još jedno mesto poznato svim pasioniranim ljubiteljima životinja. U centralnom delu Tanzanije nalazi se najveći, zaštićeni prirodni rezervat na svetu Selouz, koji je, kakve li ironije, dobio ime po Englezu Frederiku Selouzu koji se proslavio po svojim lovačkim podvizima.

Ovaj rezervat obuhvata prostor od 55.000 kvadratnih kilometara i može se razgledati iz terenskog vozila, aviona ili sa broda koji plovi rekom Rufidži. Rezervat Selouz je jedno od retkih mesta na našoj planeti na kojem čovek svojim prisustvom nije poremetio prirodni ekosistem.

Najveće i najdublje afričko jezero

Na severu Tanzanije nalazi se jezero Viktorija, inače najveće afričko jezero i drugo po veličini slatkovodno jezero na svetu, posle Superiora u Severnoj Americi. Obuhvata površinu od 68.000 kvadratnih kilometara, sa obalom dugom 4.828 kilometara i mnoštvom peščanih plaža i turističkih odmarališta sa bogatom hotelskom ponudom. Podjednako privlačno za svetske putnike je i jezero Tanganjika, na severozapadu Tanzanije. Sa dubinom od čak 1.435 metara, ovo dugačko, usko jezero je, posle Bajkalskog jezera u Rusiji, drugo na svetu po dubini.

Biser Indijskog okeana

Čim kročite na jedno od dva ostrva u Indijskom okeanu u blizini tanzanijske obale, koja čine Zanzibar, a šezdesetih godina prošlog veka su pripojena ovoj zemlji, stičete utisak da se više ne nalazite u Africi. Zanzibar i njegova topla klima, peščane plaže, bistro more i miris egzotičnih začina, oduvek su privlačili svetske putnike iz svih krajeva sveta. Ovo je bio važan trgovinski centar i mesto gde su se mešale afrička, indijska i arapska kultura, ali se i danas najviše oseća veliki uticaj Arapa koji su do njegovih obala prvi put doplovili još u srednjem veku. Oni su mu i nadenuli ime koje na arapskom znači „lepa je ova zemlja".

Najveća turistička atrakcija Zanzibara je glavni grad Stountaun u čijoj se arhitekturi, muzici, umetnosti pa čak i jeziku osećaju uticaji svih civilizacija koje su se ovde, kroz istoriju, smenjivale. Zbog tog bogatog istorijskog nasleđa UNESKO je Stountaun sa njegovim blještavo belim kućama i palatama, šarmantnim prodavnicama, velikim pijacama na otvorenom i džamijama proglasio „biserom Indijskog okeana" i stavio ga na listu zaštićene svetske baštine. Ali, turisti ovamo, naravno, hrle i zbog savršenih peščanih plaža i tirkiznoplavog mora, naročito kada u drugim delovima sveta nastupi hladna zima.

Pedesetak kilometara severno od Zanzibara nalazi se manje ali zelenije ostrvo Pemba, poznato po proizvodnji i izvozu aromatičnog začina karanfilića, čiji opojni miris se sa svih strana širi ovim ostrvom. I mada ga krase veličanstvene peščane plaže, u njima uživaju tek retki turisti jer ovaj maleni dragulj još nisu u potpunosti osvojile velike svetke turističke kompanije.
Izvor: Večernje novosti