Ove godine skijaška sezona je imala prilično mlak početak u Evropi, ali sada planinski centri mogu konačno da odahnu jer je oko 30 sm snega palo širom Francuske, Švajcarske, Austrije i kod nas na Kopaoniku i drugim planinama.

Za vikend bi zato konačno trebalo da bude otvorena skijaška sezona. U francuskom Val Torensu, Tinjesu i Kurcvelu pao je sneg, a iz Val d’ Isere-a javljaju da je to oko 20 cm. Očekuje se da će sneg nastaviti da pada u planinskim centrima u Francuskoj u kojima se ove nedelje očekuje od 10 do 40 cm snega. 

U Švajcarskoj je pao sneg u Andermatu i Arosi, što je skijašima omogućilo da iskoriste staze po prvi put prošlog vikenda. Davos ima 5cm svežeg snega, a u Cermatu je palo 10 cm svežeg snega. Najviše snega u Švajcarskoj palo je u Samnaunu i to oko 30 cm.

U Austriji u St. Antonu je palo svega 3 cm snega sa samo dve otvorene žičare od ukupno 84. Odmarališta u Nemačkoj i Bugarskoj treba tek da otvore sezonu. Evropa je imala sa najtopliju i najsušniju jesen od 1864. godine što je primoralo skijališta da odlože otvaranja zbog nedostatka snega.

Centri u Francuskoj i Švajcarskoj su najviše pogođeni. Devet od 12 francuskih skijališta je moralo da odloži otvaranje sezone. U Švajcarskoj su topovi za veštački sneg radili više nego ikada, međutim, temperature su bile suviše visoke da bi to funkcionisalo, osim kada je bila noć. Takmičenje svetskog kupa koji se inače održava u Val d’ Isere-u na početku skijaške sezone premešten je u Kolorado.
Izvor: b92