MK Mauntin centar će tokom ove zimske sezone ostvariti između 96.000 i 100.000 noćenja, a najveći broj, čak 87 odsto, činiće domaći gosti, kazao je generalni direktor ovog turističkog centra Nikola Avram.

On je kazao i da bi očekivani promet MK Mauntin Risorta do kraja ove godine trebalo da iznosi 7,5 miliona evra bez EBITDA. 

Za Novu godinu su prodati svi aranžmani u hotelu Grand, pa će osim domaćih gostiju, biti prisutni i turisti iz Crne Gore, Rusije i Bosne i Hercegovine, a primetno je da se budi i rumunsko tržište, kazao je Avram novinarima nakon otvaranja zimske sezone na Kopaoniku.

Prema njegovim rečima, MK Mauntin risort je u periodu od Nove godine do 14. janura direktnim rezervacijama prodao 90 odsto mesta, dok su ranije turističke agencije generisale 40 odsto prodaje.

Avram smatra da je razlog što se turisti opredeljuju za ovakav način rezervacije svojevrsno nepoverenje prema agencijama zbog nedavnih događaja u Egiptu.

Osim toga, kako je istakao, cene su ove godine na nivou prošlogodišnjih, s tim što rane rezervacije omogućavaju da se iskoriste popusti još od septembra.

Prema podacima od 25. novembra, do tog dana je ostvareno 75 odsto celokupne prošlogodišnje prodaje, istakao je Avram. On je podsetio da je MK Mauntin Risort prošle godine imao 73.000 noćenja, dok će ove godine biti vraćena ona brojka koju je nekad ostvarivao ”Geneks”.

Kada je reč o investicijama, Avram je kazao da je moguća akvizicija Jatovih apartmana, ukoliko se postigne adekvatna cena. Pored toga, značajna sredstva su uložena u novih 59 soba u hotelu ”Grand”, dok je u hotelu ‚‚Anđela‚‚ napravljen velnes centar, a planira se i pola miliona evra vredna rekonstrukcija tornja u tom hotelu, kako bi postao najmoderniji kongresni centar u Srbiji.

On je dodao da je samo u edukaciju osoblja unazad nekoliko godina uloženo pola miliona evra, što se odražava kroz poboljšanje kvaliteta hrane i usluge.

Govoreći o izlasku na susedna tržišta, Avram je naveo da su u toku pregovori sa skijaškim savezom iz Osijeka, i dodao da je oko 400 skijaša prošlu zimsku sezonu provelo u Češkoj.

”To je jedini deo Hrvatske u kome nešto možemo da uradimo, jer su ostatku građana ove zemlje svetska skijališta na sat vremena udaljenosti”, naveo je Avram.

U Crnoj Gori sarađujemo sa svim agencijama i marketinški pomažemo našim partnerima, kazao je on i dodao da su u periodu od 16. do 22. januara Crnogorci činili 90 odsto gostiju, a sada su već počeli da bukiraju smeštaj i pre Srba.

Kada je reč o konkurenciji u regionu, prema njegovom mišljenju, Kopaonik i skijaški centar Bansko u Bugarskoj su dva najjača centra na Balkanu, dok u Crnoj Gori nema konkurencije, a Jahorina malo zaostaje, ali ima potencijala.
Izvor: B92