Kipar je najistočnije ostrvo u Sredozemnom moru, u neposrednoj blizini turske obale. Po prirodno-geografskim obeležjima blizak je Aziji, ali u svim društvenim aspektima je okrenut ka Evropi.

Glavni grad je Nikozija, a službeni jezici ove države su grčki i turski, koji se koristi na severnom delu Kipra, poznatijem kao Turska Republika Severni Kipar. 

Iako Aja Napa i Limasol važe za najpopularnija mesta na obali Kipra, postoji mnogo predivnih oblasti koje su smeštene na moru.

Ali, tu je i planinski masiv po imenu Trodos, koji je ujedno i najviši vrh (1.950 metara), sa zimskim ski centrom, prelepim starim pravoslavnim crkvama i manastirima, i živopisnim selima na planini i u njenom podnožju.

Pafos je definitivno najslikovitije mesto na obali Kipra, a najlepši je u rano proleće. U njemu se nalazi drugi internacionalni aerodrom, koji najviše služi za čarter letove za vreme turističke sezone.

Afroditine stene
Afroditine stene koje se nalaze na putu od Limasola ka Pafosu, u moru, delo su prirode, ali je njihovo mitološko objašnjenje interesantnije. Naime, grčka boginja ljubavi Afrodita, sudeći po legendi, rodila se iz morske pene baš na ovom mestu. Legenda kaže, a mi ćemo verovati, da onaj ko se okupa ovde, pratiće ga sreća u ljubavi celog života…
Izvor: LuxLife