Postoji nekoliko načina da se ideja iz naslova realizuje. Najlakši je da prelistate nečije fotografije, ko je već bio u Rimu i to Vas neće koštati ni približno 40 evra.

Ako bi malo izmenili naslov, i napisali: " Kako posetiti Rim za 40 evra?", to bi bilo daleko teže izvodljivo, mada ne i nemoguće. 

Postoji jedna aviokompanija, nije domaća, a nije ni virtualna. Nije virtualna, jer zaista let Beograd -Rim-Beograd naplaćuje 40 evra sa sve taksama.

Putnici koji su se prvi put vozili "low cost" kompanijom, posumnjali su da ce možda naplaćivati izlaz iz aviona, ili da uopste nećemo stići. Ipak sve strepnje bile su neopravdane i let u oba smera protekao je u najboljem redu. Na aerodromu si u Rimu a obzirom da aviokompanija u Rim sleće kasno uveče, zakasnio si na prevoz pa moraš taksijem do grada.

Nađi nekog iz aviona i iznos od 50 evra podeli. Prošla je već ponoć, taksista te je dovezao do hotela, i ako ti je kriterijum izbora hotela bio -prihvatljiva cena, čeka te novi trošak jer recepcija ne radi. Ako si za njega znao pre polaska, onda si to naveo u rezervaciji, pa ćes platiti 25 evra sto te je neko sačekao u pola noći u hotelu .

Pristojan hotel za 3 dana na dobroj lokaciji izmedju Vatikana i stanice Termini je 3×25 evra= 75. Centralni istorijski deo Rima možete prepešačiti uzduž i popreko za par sati, a ako se umorite tu su busevi i metro da se prevezete.

Metro je nemoguće koristiti bez plaćanja, što nije slučaj sa busevima, i jedino vas savest može sprečiti da se švercujete.

Svejedno, objedinjena karta za bus i metro je 25 evra. To je Roma Pass koji vam omogućava i besplatan ulazak u 2 muzeja.

Ako ćete se hraniti kupujući hranu u hipermarketima, cene su iste kao kod nas, manje-više. Ako ste planirali da se hranite po restoranima, ne verujem da vas je privukao ovaj naslov. Ipak, treba reći da ima puno malih nacionalnih (raznih nacija) restorana, gde je obrok 10tak evra.

U malo boljim restoranima pica ili pasta je od 8-15 evra, piće 5 evra a pravilo koje važi u dosta restorana je: ako kafu piješ za šankom ili napolju stojiš, košta samo 1 evro, a ako sedneš 5 evra.

Pošto mi nije bio cilj da napišem brošuru za posetu Rimu, ovde neće biti popisa istorijskih lokaliteta koje treba posetiti. O tome se možete detaljno informisati na Wikipediji .

Ono što ne možete pročitati u Wikipediji je da je Rim prosečno čist grad sa velikim brojem uličnih prodavaca plagijata i suvenira.

Najčešće je to azilantsko stanovništvo u različitim fazama sticanja italijanskog "Soggiorna", dozvole boravka. Italiju je zadnjih godina zapljusnuo talas azilanata iz Libije, Tunisa, Alžira i drugih afričkih zemalja.

Oni su drastično oborili cenu rada, tako da u fabrikama umesto Italijana koji su imali platu 1500 evra, rade stranci na crno za 300-500 evra. Stranci su u dominantnom broju u centru Rima, a Italijani su svoj život dislocirali u predgrađa, tako da pored Fontane di Trevi i Španskih stepenica nećete sresti zgodne Italijane i Italijanke kao u filmovima.

Ako ste sabirali sve troškove od polaska na put, pa do povratka na aerodrom Nikola Tesla, investicija koja je u početku bila 40 evra, narasla je na 250, a pri tom ste morali biti jako ekonomični. Najveća mana individualne posete Rimu je nedostatak vodiča, a prednost ?

Ipak za 250 evra ne možete posetiti Rim osim u sopstvenom aranžmanu.
Izvor: B92