Čak i ako ste od onih koji bi prespavali najhladnije godišnje doba, ovi jedinstveni ledeni prizori svakako će vas ostaviti bez daha

Temperature na severnoj hemisferi sve su niže, ali zima ima i svojih čari. Predstavljamo vam neka od najlepših zimskih čuda. Čak i ako niste ljubitelj ovog godišnjeg doba, od lepote ovih prizora zastaće vam dah. 

Severna svetla Kanade
S gotovo mizernim procentom zagađenja od gradskih svetala, optimalnim vremenskim uslovima (vrlo hladno uz mnoštvo kristalno čistih noći), Čerčil u Kanadi jedno je od najboljih mesta na svetu na kome možete da iskusite jednu od najmisterioznijih i najlepših prirodnih pojava – polarna svetla. Arktička tundra i severna šuma koja okružuje grad savršeno se uklapaju u gotovo 300 noći godišnje tokom kojih se dešava pojava pod nazivom aurora borealis.

Ta vizuelna atrakcija može da traje satima, a može da nestane za svega nekoliko minuta. Trepereći u nijansama neonružičaste, tirkizne i zelene, svetla kao da plešu po nebu u kolopletu izmišljenih oblika pre nego što suptilno nestanu. Ko doživi taj prirodni spektakl, lako može da poveruje u mit lokalnih Inuita koji veruju da su to zapravo svetla koja dopiru „sa onog sveta", naročito ako se čuje i „pucketanje" neba.

Zamrznuti Sankt Peterburg
Januar u Sankt Peterburgu. Stanovnici grada, odavno naviknuti na hladnoću, nose šubare i debele i teške kapute da bi se oduprli takvim vremenskim uslovima. Svake zime, vajari oblikuju blokove leda u verne modele ljudi, životinja i predmeta. Ovo je tradicija koja korene vuče još iz 1740, kada je stvorena cela ledena palata da bi se proslavio rođendan carice Ane.

Reka Neva je u ovo doba godine zamrznuta, osim jedne ogromne rupe koja se nalazi odmah ispred Petropavlovske tvrđave. Ovo je omiljeno okupljalište za grupu plivača – entuzijasta i njihovo kupanje u ledenoj vodi.

Putovanje Samija u Švedskoj
Jedna od najvećih svetskih seoba svake godine odvija se na dalekom severu. Kad sneg počinje da se zadržava na svakoj površini, jezera se lede i temperatura pada ispod -25°C, na desetine hiljada sobova kreće na putovanje preko severnog dela Švedske. Putujući od letnjih pašnjaka do planina na zapadu, stada idu prema istoku da bi duge zime provela u šumama.
Na putovanju koje može da traje od deset dana naviše, prate ih seminomadski Samiji.

Putovanje Samija i njihovih sobova deo je baštine koja traje hiljadama godina – danju kontrolišu tempo kojim se sobovi kreću u stadu, a noću su svi skupljeni oko logorske vatre.

Nasukano zvono Italije
Ako se ove zime zaputite do italijanskog južnog Tirola, zateći ćete jedan od najbizarnijih prizora u Evropi – naizgled amputirani crkveni toranj koji štrči iz zamrznutih voda jezera Resija. Crkveno zvono iz 14. veka poput strele upereno je u nebo i predstavlja usamljeni spomenik celog sela koje je potopljeno vodama veštačkog jezera koje je nastalo kao deo hidroelektrane iz 1950. godine. Meštani će vam ispričati da se zvonjava crkvenog zvona i dalje može čuti u hladnim noćima, iako je ono uklonjeno kada je dolina potopljena. Crkva i jezero deo su lokalnog života, naročito zimi kada se na jezeru okupljaju i snoukajteri koji pomoću velikog zmaja krstare iznad jezera, klizači, kao i oni koji koji hodaju po ledu samo da bi dodirnuli toranj.

Proključale vode Jeloustouna
Nacionalni park Jeloustoun nesvakidašnji je krajolik stvoren izbrušenim glečerima i vulkanskim erupcijama, mesto vatre, sumpora i mehurića, zbog čega izgleda kao da je sama Zemlja džinovski kotao uzavrele vode.

Ovde, u zemlji lutajućih losova, medveda i vukova, gejzira i vode koja ključa i kipi dok na kraju ne „eksplodira", prizori su za pamćenje još od osnivanja parka 1872. godine. Baš ovde se ogleda iskonska i nadasve divlja Amerika. Kako temperatura sve više pada i sneg počinje da prekriva vrhove, park dobija posebnu notu drame i spokoja. Gužve turista se smanjuju i njih zamenjuju kros kantri skijaši.

Korejski ledeni festival
Tokom većeg dela godine sančeoneo (vrsta pastrmke) vodi bezbrižan život u reci u blizini mesta Hvačeon, grada koji leži na planinama severoistočno od Seula. Ali kada stigne hladna i suva korejska zima, reka se zaledi i sančeoneo nestaje pod 40 santimetara debelim ledom. Tada nastaju problemi. Svakog januara ledeni festival Hvačeon sančeoneo donosi iznenadnu energiju u ovom, inače mirnom delu Južne Koreje.

Na stotine hiljada gusto zbijenih posetilaca zauzima gotovo svaku zaleđenu površinu jezera da bi se oprobali u pecanju na ledu. Za neke posetioce bacanje udice kroz rupu u ledu da bi upecali ribu nije dovoljno uzbudljivo iskustvo, pa oni najhrabriji, obučeni samo u majice i bokserice, ulaze u ledeni bazen blizu jezera gde golim rukama hvataju pomenute pastrmke.
Izvor: Press