Zahvaljujući tradicionalnom Novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije, 1. januar je nadaleko poznat kao poseban za Beč. Kako Bečlije i brojni gosti grada dočekuju Novu godinu?

Centar Beča se 31. decembra pretvara u slavljeničku zonu, gde program počinje još u 14-00. Dok na trgu ispred katedrale Stephansdom traju kursevi valcera, ispred Skupštine mnogobrojni DJ-evi zagrevaju atmosferu pop i rock muzikom, klasikom i narodnim hitovima.

Duž bečkog novogodišnjeg korza (Silvesterpfad) 70 gastronoma će služiti kulinarske specijalitete i punč. Prošle godine je 750.000 ljudi iz zemlje i inostranstva dočekalo Novu godinu na ulicama u centru grada, uz veliki vatromet sa trga Heldenplatz.

Jedinstvena novogodišnja atmosfera zagarantovana je na brodovima na Dunavu, na Carskom balu u dvorcu Hofburg, na banketima i gala večerama u bečkim hotelima, uz ekskluzivnu večeru u vozu Majestic Imperator ili na koncertu u Državnoj operi gde se tradicionalno izvodi "Šišmiš" Johanna Straussa.

U Novu godinu se može ući i na Velikom točku, simbolu Beča, s prekrasnim pogledom na grad. Prvog novogodišnjeg jutra se na trgu ispred Skupštine od 11 sati služi doručak za okrepljenje uz direktan prenos Novogodišnjeg koncerta.
Izvor: Sarajevo-x