U većini gradova zapadne Evrope počela je sezona prazničnih vašara. Nemačka prednjači i ovoj vrsti manifestacija. Veselo i u Češkoj. Uskoro počinju velike rasprodaje.

Evropski gradovi već su okićeni i novogodišnja atmosfera uveliko je zavladala ulicama. Duh Božića oseća se na svakom koraku, a serije festivala i vašara na ulicama i trgovima bude praznično raspoloženje. Najpopularniji godišnji praznik bogato se proslavlja u evropskim zemljama, a uskoro će početi i velike rasprodaje. 

NEMAČKA – U gotovo svakom gradu u Nemačkoj održava se božićni vašar, koji ima neki svoj specijalitet. U Libeku su to kolači sa marcipanom, u Esenu gosti uživaju u belgijskim pralinama, skulpturama iz Afrike, rukotvorinama iz Rusije… U Kelnu se održava svojevrsni srednjovekovni vašar sa originalnim slatkišima i rukotvorinama iz tog vremena. Nirnberg je poznat po kolačima lebkuhen, koji se prave sa đumbirom. Najstariji vašari su u Drezdenu i Nirnbergu.

Hiljade ljudi svake godine se okuplja na niskim temperaturama i priprema za jedan od poslednjih velikih porodičnih praznika. Uz kuvano vino najbolje ide elisen kolač. Pekara „Vojtineks" u Nirnbergu za vreme vašara napravi 25.000 ovih kolača.

U Drezdenu se prodaju čuveni stricel kolači koji se tamo prave već 500 godina i važe za najbolje u Nemačkoj. Ko god ih proba, oduševi se.

AUSTRIJA – I u zemlji valcera već je sve u znaku predstojećeg praznika Božića, i mnogobrojne vašare. Sezona u Beču počinje šest nedelja pre ovog velikog praznika, a najveći božićni vašar u Austriji otvoren je prema ustaljenoj tradiciji na platou ispred gradske kuće.

Kuvano vino, takozvani punč, napitak koji se uz razne praznične poklončiće prodaje na božićnim vašarima, može se popiti i na više drugih mesta, između ostalih i ispred dvorca Šenbrun.

ČEŠKA – U Pragu se održavaju dva velika događaja: Božićni vašar na trgu u Starom gradu i na Vaclavskom trgu. Predveče, kada se ovde okupe građani posle posla i turisti koji su se zatekli u gradu mogu da piju kuvano vino, jedu ukusnu toplu hranu i kupe neki od suvenira i ručno rađenih novogodišnjih ukrasa. Božićni vašari počinju 5. decembra i traju do 25. decembra.

Na dan Svetog Nikole (Svetog Mikulaša), na trgu u Starom gradu pojavljuje se deda (Sveti Nikola) obučen u belo koji deci deli bombone i kolačiće!
Izvor: Večernje novosti