Ako razmišljate o dočeku Nove godine u Budimpešti, na dobrom ste putu. Imaćete pred sobom puno opcija za zabavu bez obzira gde želite da odete i šta želite da radite.

Mađari znaju kako se treba zabavljati; to je narod koji traži bilo koju priliku za iće i piće, a Nova godina im je jedna od najvažnijih večeri, ali i najzabavnijih. 

Ljudi počinju sa priprema nedeljama ranije, zato se pazite: na nekim najpopularnijim mestima morate mesecima unapred rezervisati mesto. Mnogo različitih mesta nudi mogućnost da se oprostite sa starom i dočekate Novu godinu: birajte između ekskluzivnih balova, elegantnih restorana i barova, ili čak proslava na brodu koji plovi Dunavom.

Za novac kojim ste rezervisali mesto na određenom mestu, dobićete večeru u koju su uključena internacionalna jela, kao i ukusni lokalni specijaliteti; šampanjac se obično podrazumeva.

U Novu godinu se u Budimpešti ulazi sa još više hrane: na raspolaganju će vam biti kobasice sa renom i senfom, supa od sočiva, praseće pečenje i još mnogo tradicionalnih mađarskih jela koja se nude nakon ponoći.

Od stare godine se možete oprostiti i na rečnom brodu na Dunavu gde nastupaju talentovani pevači, igrači i muzičari – koji uglavnom izvode klasična dela. Fina večera i predivan pogled na osvetljeni grad, učiniće vam ovu noć nezaboravnom.

Doček na trgovima
Dolazak u Budimpeštu bez ikakvih određenih planova i rezervacija, takođe, nije loša ideja: grad je tako šarmantan noću, a zabava i igranke su uobičajeni na ulicama glavnog grada Mađarske.

Tri glavna, otvorena mesta za Novu godinu su: Vorosmarti trg, koji se nalazi odmah pored poznate Vaci ulice. Ovde se zimske žurke svakodnevno održavaju od početka decembra pa do početka januara. Živi koncerti bendova koji dolaze iz celog sveta, pozorišne predstave i veliki vašari su već spremni za najvažniju noć u godini.

Na trgovima Nigati i Oktogon održavaju se pop i rok koncerti, gde pretežno nastupaju lokalne zvezde i di džejevi. Ovde možete uživati u šampanjcu po vrlo pristupačnim cenama i ući u 2012. gledajući spektakularan vatromet.

Ako želite da dođete par dana ranije ili ostanete i početkom januara, imaćete šta da radite. Razgledajte grad, kupujte, vozite se brodom ili turističkim autobusom, posetite mnogobrojne muzeje i galerije ili idite na neku ekskurziju u obližnje istorijske gradove.

Brod na Dunavu
Ovaj vid provoda nudi poseban program koji spaja mađarsko kulturno blago sa gradskom neverovatnom atmosferom. Organizovano novogodišnje veče na brodu, garantuje odličnu zabavu za koju je zadužen Rajkó Gipsy orkestar i ansambl.

Oni igraju i sviraju u tradicionalnoj mađarskoj nošnji. Ovde ćete pored Mađara sresti i ljude iz najrazličitijih krajeva sveta i upoznati još neke kulture.

Cena karte (koju morate kupiti unapred) je 151 evro. Depozit je 46 evra i plaća se putem interneta. Ako date 100 evra u kešu dobićete popust od 5 evra na celokupnu cenu.

U cenu su uključene večera, otvoreni bar, spomenuti program, kruzer i transfer taksijem nakon novogodišnje večeri do hotela.
Izvor: b92