Predstojeći praznici, idealno vreme za posetu kolevci hrišćanstva. U Izraelu su organizovane ture kroz crkvu Hristovog rođenja, preko Maslinove gore, Brda blaženstva…

U Izrael se, obično, putuje samo jednom, ali se odlazak u ovu zemlju iščekuje čitavog života. Za ovakvo putovanje treba se pripremiti, jer je to susret sa prošlošću, emocijama, istorijom, kolektivnim sećanjem, ali i predrasudama i velikim bolom. 

Izrael je blagosloven prijatnom klimom, ali je idealno vreme za posetu ovoj zemlji upravo zima, a uoči i za vreme Božića oči čitavog sveta uprte su u Jerusalim. Gužve su neizbežne, ali neodoljive, jer stvaraju atmosferu iz vremena prelaska iz stare u novu eru.

Cezarija – Bez obzira na to da li posetilac stiže na aerodrom u Tel Avivu ili u Izrael uđe iz neke od okolnih arapskih zemalja, uređeni, odlični putevi uvek vode ka Cezareji. Jedan od legendarnih rimskih gradova i danas, srušen do temelja, otkriva sa koliko je ljubavi i umeća podignut. Na ovom mestu su Rimljani zarobili apostola Pavla, a katastrofalan zemljotres je bio kazna sa kojom su morali da se suoče.

Nazaret – Rađanje hrišćanstva put je kojim naši turisti idu, a Nazaret i crkva Blagovesti sa Marijinim izvorom je prva stanica. Druga je pećina u kojoj su se krili Marija i Josif, koju čuvaju pravoslavci, a tajni tuneli vode ispod celog Nazareta. Treća je poseta grčkoj pravoslavnoj crkvi u Kani, mestu prvog Hristovog čuda. Na obali Galilejskog jezera nalaze se mesta na kojima je Hrist pripovedao, Brdo blaženstva, Tabha, crkva Umnožavanje hlebova i ribe, Petrovog prvestva i Kapernaum. Nedaleko protiče i reka Jordan, a najpoznatije mesto krštenja je Jardenit.

Vitlejem – Tokom hodočasničkih putovanja ide se i do manastira Svetog Đorđa u Judejskoj pustinji, kuće Marije i Lazara u Betaniji. Odlazak u Vitlejem je nezaboravan trenutak, jer je crkva Hristovog rođenja jedna od najznačajnijih pravoslavnih bogomolja u svetu, ispod koje se nalazi mesto na kojem je pala zvezda i može se videti ikona Bogorodice koja se smeši. Za Božić, čitav svet uživo prati službu u ovoj crkvi.

Maslinova gora – Prvi pogled na Jerusalim pruža se sa Maslinove gore, a zatim se odlazi do Mesta Vaznesenja, crkve Oče naš i crkve Marije Magdalene, Getsimanskog vrta, crkve Hristove agonije i crkve Marijinog groba. Ide se do Sionske gore, posećuje Soba tajne večere, kraj koje se nalazi grob kralja Davida. Potom, sledi šetnja kroz stari Jerusalim i prolazak putem Hristovog stradanja (Vija Dolorosa) od Pretorijuma do crkve Svetog groba. Red za ulazak u grob je veliki, ali smena „straže" uvek je doživljaj koji se prepričava.

Postoji bezbroj mesta u Jerusalimu koje vredi posetiti, a neka od njih su pravoslavna Patrijaršija, kao i pravoslavni manastiri Svetog krsta i Svetog Simeona u Katamonasu.

Sveti Sava
Najzanimljiviji izlet je odlazak do manastira Svetog Teodosija i Svetog Save Osvećenog, koji je neprekidno živ već 1.500 godina. Naime, naš sveti Sava je dobio ime po ovom svetitelju. Prilikom posete ovom manastiru, osam vekova posle smrti svetog Save Osvećenog, monasi ovog manastira darovali su prvog srpskog arhiepiskopa episkopskim štapom i dvema čudotvornim ikonama Bogorodice (Trojeručica i Mlekopitatelnica). Nažalost, ženama je zabranjen ulaz u manastir i mogu ga videti samo spolja!

Agenda
POSETITI
* Petru u Jordanu
* Manastir svete Katarine na Sinaju
* Hristov grob u Jerusalimu

PROBATI
* Falfale
* Izraelska vina
* Jelo mancaf
* Amanu

DOŽIVETI
* Kupanje u Mrtvom moru
* Cenkanje na bazarima
* Vožnju džipom po pustinji

OPREZ
* Carinike i policajce gledati u oči i kratko odgovarati na eventualna pitanja
* Nositi maramu i suknju prilikom ulaska u crkve
* Ne nositi u tašni ili rancu makazice, nožiće i dezodorans
* Poželjno je imati sitniš jer se u crkvama ostavlja prilog

PROGNOZA
* Dnevna temperatura u decembru oko 15 stepeni
* Noću se ne spušta ispod 5 stepeni
* Moguće slabe kiše
Izvor: Večernje novosti