Najstarije zimovalište u Bugarskoj, Borovec,postoji od 1896. godine. Danas je to jedno od najvećih i najmodernijih odmarališta u toj zemlji.

Borovec se nalazi na severnim padinama Musala grebena (Mousala) na istočnom delu planine Rile. 

Ušuškan u borovoj šumi na visini od 1.390 metara iznad nivoa mora, idealno je mesto za odmor i relaksaciju. Klima se smatra izuzetno zdravom, jer su zime blage i prepune snega.

Prosečna temperatura u najhladnijem mesecu januaru iznosi čak 4,8 stepeni Celzijusa, ali Borovec je prekriven snegom od decembra do aprila. Vazduh je čist i bez ikakvih zagađenja.

Do njega se može doći 12 kilometata dugačkim putem prve klase koji ga povezuje sa Samokovom.

Sofija se nalazi svega 72 kilometra dalje, a redovan autobuski prevoz od Samokoeva ide na svakih 30 minuta. Pravi šarm Boroveca može se osetiti tokom zime kada je harmonija sa prirodom potpuna.

Skijanje
Odlična ponuda za skijaše privlači hiljade ljubitelja zimskih sportova iz Bugarske i drugih evropskih zemalja.

Njima je na raspolaganju 45 kilometara različitih staza u tri oblasti: Sitnikovo – Martinovi Baraki, Markudjik- četiri staze i Jastrebec – tri staze.

Staze na Jastrebcu su najbolje i tu se održavaju sva takmičenja u odmaralištu. Ta oblast dva puta je bila domaćin Svetskog kupa u alpskom skijanju, a njena staza za biatlon je jedna od najboljih u Evropi.

Borovec je danas moderno odmaralište sa luskuznim hotelima, restoranima, diskotekama, prodavnicama i odličnim izborom staza i liftova. To je odmaralište alpskog tipa i nudi odlične uslove za zimske sportove – skijanje, noćno skijanje, snoubording, cross-country skijanje, ski skokove i biatlon…

Takođe, tu se nalazi i veliki broj staza za početnike obeleženih međunarodnim znakovima na više jezika.

U Borovecu postoji više od 200 ski instruktora koji govore strane jezike, a neki od njih su bivši profesionalni skijaši.

Ne propustite u Borovecu
Borovec je prepun barova, kafića, noćnih klubova i diskoteka – Buzz bar, Mamacitas, Bokers disco i td.

Ovo odmaralište poznato je po odličnom provodu. Osoblje je profesionalno i ljubazno, a budući da većina lokala radi do ranih jutarnjih časova, većina njih nudi specijalne ‘happy hour’ popuste.

Nemojte zaobići Rila manastir, poznat u celom svetu, ni šoping turu u Sofiji.

Možete posetiti i palatu "Carska Bistrica" koja se nalazi na samo 10 minuta šetnje od centra odmarališta.

Hitna spasilačka služba na raspolaganju je 24 sata dnevno, kao i ambulante i klinike.

Potpuno opremljena bolnica nalazi se u obližnjem Samokovu. Neke medicinske i sve stomatološke usluge moraju biti plaćene u kešu klinikama, ali oni vam mogu dati sve neophodne račune, recepte i dijagnoze koji su vam potrebni za podizanje novca iz fonda osiguranja.

Preporučuje se da u slučaju povrede odmah pozovete vašu osiguravajuću kompaniju i pratite njihova uputstva.
Izvor: B92