Uskoro će putnici moći brže da stižu na svoja odredišta jer će avionima biti dozvoljeno da nadleću Severni pol, po prvi put posle Hladnog rata.

To znači da će putnici iz Velike Britanije moći da stignu do Havaja ili Francuske Polinezije za duplo manje vremena bez presedanja. 

Uz to, kraća putovanja znače i niže cene karata, manje trošenja goriva i niži stepen emitovanja štetnog ugljen diosksida, koji se smatra glavnim krivcem za globalno otopljavanje.

Budući da tokom takvih letova neće biti presedanja niti mogućnosti za dopunjavanje goriva, pravilo važi samo za destinacije do kojih se stiže za manje od 330 minuta preko nove rute i avione većih kapaciteta poput Boeing 777-300ER, 777-200LR, 777 Freighter i 777-200ER.

Prvi prevoznik koji će iskoristiti novo pravilo je Air New Zeland koji je ranije ovog meseca počeo da saobraća od Oklanda do Los Anđelesa.

Avioni su za vreme Hladnog rata pedesetih godina prošlog veka leteli preko Severnog pola kako bi izbegli vazdušni prostor Komunističkog bloka.
Izvor: B92