U periodu januar-oktobar u Srbiji je boravilo ukupno 1,82 miliona turista, što je četiri odsto više u odnosu na isti period lane, od čega je inostranih turista bilo 663.107, ili 12 odsto više.

Broj domaćih turista bio je 1,15 miliona, što je na istom nivou kao prošle godine i čini 63 odsto od ukupnog broja gostiju. 

Turisti su za devet meseci ostvarili ukupno 5,92 miliona noćenja, za pet odsto više. Pritom su domaći turisti imali 4,5 miliona noćenja, ili tri odsto više i činili 76 odsto od ukupnog broja, dok su inostrani imali 1,43, ili za 14 odsto više noćenja nego u istom periodu lane.

Mereno brojem ostvarenih noćenja, domaći gosti su najviše boravili u banjskim mestima, gde su imali 44 odsto nocehnja, a zatim slede planinska mesta.

Inostrani gosti najviše su boravili u Beogradu. Mereno brojem ostvarenih noćenja, domaći turisti najviše su boravili u Vrnjačkoj Banji (493.398 nocenja) što je za četiri odsto više nego u istom periodu lane, zatim slede Zlatibor, Sokobanja, Beograd i Kopaonik. Inostrani turisti najviše su boravili u Beogradu (726.597 noćenja) što je devet odsto više, zatim slede Novi Sad, Zlatibor, Vrnjačka Banja.

Od evropskih i vanevropskih zemalja najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz BiH (146.028 noćenja, što je za 14 odsto više u poređenju sa periodom januar-oktobar 2010. godine), zatim slede turisti iz Crne Gore, Slovenije, Nemačke, Hrvatske i Italije.
Izvor: B92