Zimska sezona na planinama u Srbiji počeće za nešto više od mesec dana. Sedmodnevni ski-pas, smeštaj, hrana i prevoz – 400 evra.

Sezona skijanja na planinama u Srbiji počeće za nešto više od mesec dana. Cene ski-pasova poskupele su od četiri do 14 odsto, u odnosu na prošlu godinu, ali ugostitelji se trude da akcijama i cenama privuku skijaše. Brojke, ipak, pokazuju da će za zimovanje od sedam dana biti potrebno najmanje 400 evra. 

„Skijališta Srbije" i ove sezone povećale su cene karata. Najviše su poskupele dečje jednodnevne karte, pa će tako, na primer, mališani u predsezoni za celodnevno skijanje na Kopaoniku morati da plate 800 umesto dosadašnjih 700 dinara. Odrasli će za sedmodnevno skijanje izdvajati oko pet odsto, odnosno 300 dinara više nego lane.

Noć u privatnim vilama na Kopaoniku košta od 20 do 50 evra, u zavisnosti od termina i veličine soba. Polupansion u hotelu „Grand", sa četiri zvezdice, krajem novembra može da se nađe za 44 evra, dok se u periodu oko Nove godine, cene kreću od 115 do 199 evra. Tokom predsezone, za polupansion u hotelu „Anđela" treba izdvojiti od 37 do 76 evra, a od 17. decembra do kraja sezone, gotovo svi gosti imaju pun pansion – „ol inkluziv lajt".

– U hotelu „Grand" upravo je završena rekonstrukcija jednog dela smeštajnih kapaciteta, čime je gostima omogućen veći komfor i udobnost u 165 soba i apartmana – kažu u „MK mauntin rizort". – Osim „ol inkluziv lajt" usluge, u „Anđeli" imao i dnevni program animacije za decu. Sezona će početi „Ski openingom", koji će biti održan od 8. do 11. decembra. Cena paketa za četiri dana i tri noći, na bazi polupansiona i besplatnim dvodnevnim ski-pasom, košta 145 evra u dvokrevetnoj sobi u „Anđeli". Isti paket u „Grandu" iznosi 165 evra.

Računica pokazuje da će za zimovanje u jeku sezone i ove godine biti potreban dubok džep. Sedmodnevna nedeljna karta za staze na Kopaoniku košta 11.100 dinara, pa kad se doda još najmanje 35.000 dinara za smeštaj, hranu i prevoz, za odmor na planini treba izdvojiti više od 450 evra.

Tokom predstojećeg Sajma zimske opreme i turizma u Beogradu „Ekspo zim", koji će trajati od 8. do 11. decembra, „Skijališta Srbije" prodavaće ski-karte sa popustom od 10 odsto.

– Ski centar Kopaonik će, pored postojeće skijaške infrastrukture, ove zime biti bogatiji za klizalište i „snou bord" park – kažu u „Skijalištima Srbije". – Na Staroj planini, posetioce očekuje prošireno skijalište sa prvom gondolom u Srbiji, kao i novom četvorosednom žičarom. Gondola je u završnoj fazi izgradnje, a od početka sezone moći će da preveze 1100 skijaša na sat.

U ovom preduzeću kažu da je i u ski-centru Tornik na Zlatiboru sve spremno za dolazak prvih skijaša. Najam kreveta u privatnim sobama i apartmanima u ovom turističkom centru kreće se, u proseku, od 15 do 30 evra. Polupansion hotelskim dvokrevetnim sobama košta od 2.300 do 5.800 dinara.

Karte već u prodaji
Skijaške karte prodaju se još od 1. novembra, iako još nema uslova za spuštanje. Propusnice će biti najjeftinije do 9. decembra, kada traje predsezona, posle čega će krenuti „špic". Zvaničan početak sezone na Kopaoniku zakazan je za vikend posle 8. decembra. U „Skijalištima Srbije" kažu da su svi njihovi sistemi za veštačko osnežavanje na Zlatiboru, Kopaoniku i Staroj planini spremni, pa će se staze zabeleti čim temperatura bude ispod – tri stepeni celzijusa, što je dovoljno hladno da bi veštački sneg mogao da se zadrži.
Izvor: Večernje novosti