Mnogo najpoznatijih svetskih turističkih odredišta moglo bi da nestane zbog čovekovog uticaja na prirodu ili normalnih prirodnih kretanja, ali i zbog kombinacije tih dvaju činilaca. Iako će nas verovatno nadživeti, nekad će se o njima govoriti kao danas o Vavilonu ili Atlantidi.

Među tim prirodnim ili arhitektonskim draguljima je i The Battery, južni deo njujorškog Menhetna. Kako zbog klimatskih promena tzv. stogodišnje poplave postaju znatno češće, voda bi ga mogla ozbiljno ugroziti.  

Bajkalsko jezero
Najstarije i najdublje na svetu i nalazi se na listi zaštićene svetske baštine. Zbog izolacije i starosti ima jedinstvenu faunu, a zagađenje bi moglo da prouzrokuje pomor endemskih vrsta.

Država Tuvalu
Ostrvska država od devet koralnih ostrva na jugozapadu Tihog okeana. Ona je jedna od četiri najmanje države na svetu i po broju stanovnika je veća samo od Vatikana. Ostrva bi lako i brzo mogla da završe pod morem. S rastom nivoa mora ova ostrva, od bajkovitih mesta za odmor, postala su močvarno područje.

Venecija bi mogla da nestane pod morem
Kako nivo mora raste, tako romantična Venecija tone. U poplavi 2008. gradski trgovi zbog kiše i plime bili su potopljeni, a na Trgu svetog Marka bilo je više od 1,5 m vode.

Požar pretnja Olimpiji zbog suša
Grčku Olimpiju, mesto na kojem su u antici nastale olimpijske igre, mogao bi da uništi požar. Zbog vrućih i suvih leta sve je više požara u okolini koji bi mogli znatno da oštete to dragoceno bogato arheološko nalazište, otkriveno u 18. veku.
Izvor: 24sata.hr