Za mnoge, gledanje vulkana koji bljuje lavu 1.000 metara u vis je dovoljno uzbudljiv prizor. Ali adrenalinski zavisnici smatraju da to nije dovoljno: oni žele da se spuste na dasci za surfovanje po ivici aktivnog vulkana sa 80 kilometara na sat!

"Surfovanje vulkana" je postalo popularno među turistima nakon što ga je otkrio australijanac Darin Veb davne 2005. godine. Veb je pokušavao da učini atraktivnijim Bigfoot Hostel u Leonu, gradu u planinama južne Nikaragve. Kao vatreni ljubitelj snouborda, on je video potencijal i počeo da eksperimentiše sa dušecima i pločma za surf na 2,388 metara visokom Čero Negro vulkanu.  

Na kraju je bio zadovoljan silaskom na tabli od iverice ojačanoj metalom na kojoj je mogao da sedi dok se spušta niz vulkan pod uglom od 41 stepeni.

S obzirom da je poslednja erupcija na Čero Negra zabeležena 1999. godine i može da se ponovi u svakom trenutku, surfovanje po obodima ovog vulkana je "najnoviji najvreliji ekstremni sport" u zajednici putujućih avanturista od kojih je 10.000 već isprobalo ovaj novi adrenalinski sport.

Laura Siciliano-Rozen je napisala svoje iskustvo u Njujork Tajmsu: "Odmah sam shvatila da je vikanje dok se spuštate loša ideja: šljunak i prašina su uletali u sve, uključujući usta. Za razliku od glatkog, mekog spusta na pesku, vožnja po vulkanu je bila puna rupa, a buka zaglušujuća."

Pre nego što je promovisano surfovanje na vulkanu, 2003. godine, jedan ekstremni sportista se slupao i dobro ispekao na Čero Negri. Francuz Erik Barone odlučio je da se provoza biciklom i čak uspeo da obori brzinski rekord od 172 kilometra na sat. Međutim, zamalo je umro: kada je dostigao maksimalnu brzinu, njegov bicikl spontano se raspao pod njim, ostavljajući ga sa pet slomljenih rebara, dislociranim ramenom i pocepanim mišićima na rukama, piše u Riplijevoj zbirci "Verovali ili ne".
Izvor: Smedia