Posle velikog istraživanja i anketiranja sajt Lonely Planet napravio je spisak omiljenih gradova za 2012. godinu. Nekima će se izbor destinacija dopasti, nekima ne; ali budite sigruni da svaki od ovih gradova nudi nešto jedinstveno.

1. London
London je sledeće godine domaćin Olimpijskih igara i ceo grad prolazi kroz procese raznih transformacija zbog tog događaja. Iako će grad biti posvećen uglavnom ovom velikom dešavanju to ne znači da ne možete uživati i u njegovim ostalim čarima. 

Popnite se Tauer most i gledajte kako brod prolazi ispod vas, upoznajte različite nacionalnosti i kulture i naravno nazdravite; sigurno nećete biti sami dok to radite.

2. Muskat
Oman se svim silama trudi da privuče turiste tako da se vredno radi na proširivanju muzeja i hotela. Muskat je glavna destinacija, sa mnoštvom kulturnih dešavanja, luksuznih smeštaja i vodenih aktivnosti.

3. Bangalor
Bangalor je klasa za sebe kada se radi o kitnjastom redefinisanju. Ovaj grad je uvek živ, hrana je odlična, muzika vesela, a stanovništvo uvek nasmejano. Čak će i gužve u saobraćaju, po kojima je ovaj grad poznat, biti smanjene jer je Bangalor dobio novi metro koji odlično funkcioniše.

4. Kadiz
Kadiz obično izgleda kao pospani gradić u kome starci sede na klupicama u parku. Međutim, jednom godišnje ovo mesto se, poput Supermena, transformiše i Kadiz postaje domaćin jednog od najglasnijih karnevala; tada nastupa desetodnevna pijanka, pevanje i igranje.

Meštani su, širom Španije, poznati po svojoj duhovitosti, što se itekako primećuje tokom karnevala. Kadiz je proglašen Ibero-američkom prestonicom kulture za 2012 – što je prvi put da je evropski grad dobio takvo priznanje.

5. Stokholm
Stokholm je jednostavno savršen grad. Udoban, ali ipak kosmopolitski, namerno alternativan i neusiljeno živopisan. Sa svojim modernim dizajnom prodavnica i boemskih barova, ostrvo Sodermalm je jedno od najprimamljivijih mesta za turiste, a svečani parkovi Đurgarden ga čine najboljim ostrvom za večernju šetnju.

Doduše, Stokholm nikada nije bio jeftino zadovoljstvo. Međutim iako će vam poseta njemu značajno olakšati novčanik, vi ćete ga napustiti teška srca.

6. Gimaraeš
Ovaj gradić na severu Portugala, koji je sebi obezbedio mesto na Uneskovoj listi svetske baštine, je zapanjujuće lep. Deo starog grada je očaravajuće klupko srednjovekovnih, crvenih krovova, nizova zgrada, vila i palata.

Na sve to se nadovezuje činjenica da je stanovništvo vrlo mlado i da je grad prepun umetničkih i drugih događaja tokom cele godine.

7. Santjago
Dok je svet gledao posledice razornog zemljotresa u Čileu, ovo mesto je tada pokazalo svoj prkosni optimizam i upornost. Kultura i sport su došli do izražaja, novi muzeji su pokupili pohvale sa svih strana.

Hrana je vrhunska, noćni život uzbudljiv, a ove godine se obeležava i inauguracija najviše zgrade na kontinentu, Velike kule Santjaga (Gran Torre Santiago) sa 70 spratova. Možete otići na izlet na Ande, na skijanje ili u posetu nekom od mnogobrojnih vinograda.

8. Hong Kong
Raspoloženje u kineskom najliberalnijem gradu je bolje nego ikada. Ovo će biti posebno uzbudljiva godina za Hong Kong, zbog nastavka njihovog marša ka punoj demokratiji. Mitinzi su oličenje teatralnosti i erupcije pesama, plesa i poezije.

Uživajte u pogledu na oblakodere, penjite se uz brda iz Star Ferija, idite u kupovinu, obiđite galerije i barove nalik onima u Sohou. Istražite sela ili pešačite azijskim stazama. Šta god da radite, posetite i neki od 11.000 restorana koji se nalaze u ovom gradu.

9. Orlando
Ovo bi trebalo da bude odlična godina za Orlando, jer je domaćin 61. NBA All Star vikenda (25. i 26. februara). Najveseliji sportski događaj u SAD doneće najbolju svetsku košarku i muziku u ovaj grad.

Naravno, ima mnogo barova, restorana i tematskih parkova koje možete obići. Ko bi rekao da je Orlando zanimljiv grad?!

10. Darvin
Nekada je bilo lako odbaciti Darvin kao pogranični grad gde su tuče deo svakodnevnice, a sanjalački hipici i kamiondžije čine većinu stanovništva. Ali sa ulaganjem u noćnu scenu, magične pijace i restorane, uz blizinu pustinjskih predela – danas je Darvin jedno od najposećenijih mesta u Australiji.

Kada se južna Australija smrzava, ovde je nebo i dalje plavo, noćne žurke se prelivaju u dnevne i ne ustaje se pre podneva.
Izvor: Lonely Planet