Jerusalim se može pohvaliti svojom hiljadama godina starom istorijom, ali daleko mlađi Tel Aviv postaje sve privlačnija destinacija za ljubitelje zabave i kulture. Upoznajte “Beli grad” ili kako ga još zovu “Majami Bliskog Istoka”.

Kao drugi najveći grad u Svetoj zemlji i samo sat vremena udaljen od istorijskog Jerusalima, neko bi pomislio da je Tel Aviv duhovni raj rabina, tradicije i ranog leganja. Međutim, ta pretpostavka ne može biti pogrešnija. 

Grad je pun ludih žurki, a u noćnim klubovima ljudi jedva da imaju nešto odeće na sebi. Granice su pređene do tačke gde nema povratka – ali se niko ne žali. Tel Aviv je mesto na koje odlazite da biste pobegli od realnosti.

Ovaj grad na moru okuplja turiste željne sunca, uzbudljivog noćnog života i one koji uživaju u istraživanju umetnosti i arhitekture.

Za Tel Aviv se često kaže da je "grad koji nikad ne spava", u šta ćete se i sami uveriti ako krenete u noćni provod. Betty Ford je bar inspirisan 50-im. Ako želite da uživate u pogledu, klub Sublet nalazi se na krovu, pa uz koktel dobijate i morsku pučinu.

U delu grada Florentine smešteni su barovi sa živom muzikom, a čuvena telavivska gej scena može se pohvaliti mestima kao što su Glitter i The Notorious G.A.Y. U centru grada ćete pronaći najrazličitije hotele – od luksuznih sa 5 zvezdica, kao što je David Intercontinental, do manjih prijatnih, među kojima se ističe Montefiore hotel čijih se 12 soba nalaze u zgradi iz 20-ih godina prošlog veka.

U restoranima su zastupljene sve kuhinje, ali ćete najzanimljiviji obrok uvek pronaći na ulici u nekom od kioska brze hrane.

Ako vam dosadi gužva metropole, potražite "vođenu turu sa razlikom" – ronjenje u mediteranskim vodama gde ćete biti deo ekspedicije koja istražuje podvodne pećine i olupine davno potonulih brodova.

Šta god da volite, ovaj grad to ima u ponudi i to 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji.

Undergraund elektronska muzička scena je jedna od naboljih u svetu; od trenutka kad se svetla pogase, grad se tek tad zaista budi. Ovo je naš izbor najboljeg što Tel Aviv ima u ponudi:

The Breakfast Club and Milk Bar
Adresa: Rothschild Bulevar 6

Kada je izraelski muzički mogul, Gal Ofer, otvorio svoj prvi klub The Breakfast, nije ni slutio koliko njegovi sunarodnici vole house i techno muziku. Ovaj poznati klub je ugostio neke od najboljih izraelskih di-džejeva poput Šalomi Abera i Gaja Gerbera, a zabava ne prestaje do ranih jutarnjih časova.

Ovaj klub je san za sve ljubitelje elektronskog pravca.

Milk bar je smešten u okviru ovog mesta. Razlika između njega i Breakfast kluba je toliko drastična, da boravak tamo predstavlja potpuno jedinstven doživljaj. Jedan korak vas deli od najbolje fank, rok, hip-hop, rejv i elektronske muzike.

Posetioci su vrlo u trendu pa se potrudite da izgledate najbolje što možete ako posećujete ovo mesto.

Pingvin, The Penguin
Adresa: Yehuda Halevi 43

Uđite u dvorište stare zgrade u Jehuda Halevi ulici i siđite niz stepenice. Tu se nalazi klub The Peguin.

Upravo na ovom mestu se lokalci ponašaju najrazvratnije i najavanturističkije i nema mesta za inhibicije. Muzika je manje raznolika nego u The Breakfast klubu i uglavnom se pušta house; bez obzira na to atmosfera je intrigantna i stvara neku vrstu zavisnosti. Nešto najneobičnije u vezi sa ovim klubom su vrata koja se nalaze iza bine. To su kapije A i B. Pomislili biste da su to ulazi u toalet, ali ne, ovo su posebne prostorije za konzumaciju droge.

S obzirom na gužvu u klubu, organizatori su odlučili da naprave poseban prostor za konzumiranje opijata raynih vrsta. Kažu da se ovde često mogu naći ostaci kokaina, kesice ekstazija itd.

The Penguin je pravo mesto za sve noćne ptice koje žele da ožive svoje najluđe fantazije.

The Cat And The Dog
Adresa: 23 Carlebach ulica

Na ovo mesto možete otići čak i kada se svi ostali klubovi zatvore. Godinama se ovde luduje do svanuća, a pre 2 ujutru se niko ni ne pojavljuje. Neverovatano ozvučenje i kombinacija basa i elektronike oduševljava uvek sve posetioce.

Sa barmenima koji izgledaju poput manekena i potpuno novom plesnom podijumu nije ni čudo što je the Cat And The Dog popularniji nego ikada.

Tel Aviv je zaista "grad koji nikad ne spava" i jedino kada se svetla pogase možete otkriti njegove prave tajne.

Arhitektura, umetnost i dizajn

Tel Aviv je ralativno novi grad u poređenju sa svojom okolinom – osnovan je početkom 20. veka i zaista odiše duhom modernizma. Bauhaus građevine i nešto noviji neboderi deo su urbaog pejzaža.

Dugi bulevari i luka ukrašeni su drvoredima palmi. Deo grada poznat kao "Beli grad" građen je između 30-ih i 50-ih godina predstavlja neke od najimpresivnijih dela arhitekture i pod zaštitom je UNESCO-a.

Poklonike moderne i savremene umetnosti očaraće impresivna kolekcija evropskih remek dela, ali i izraelskih umetnika u Tel Avivskom muzeju umetnosti. Tu su i brojne galerije savremene umetnosti, kao što je Sommer Contemporary Art gde možete videti dela kako stranih, tako i domaćih slikara.

Ljubitelji rane moderne arhitekture moraju da posete Bauhaus centar koji organizuje ture obilaska kroz Beli grad. Možete se pridružiti grupi ili samostalno uživati i šetnji uz mapu i audio vodiča.

Dizajn muzej u delu Holon dizajnirao je telavivski industrijski dizajner, arhitekta i umetnik Ron Arad. Skulpturalna građevina podseća na cev od crvene trake, a istovremeno je zanimljiva i zbog izložbe koju krije unutra.

Scena
Tel Aviv je jedna od svetskih prestonica pozorišta, muzičke scene i opere. Posetite Ha Bima Narodno pozorište, osnovano početkom 20. veka u Rusiji kao hebrejsko pozorišno udruženje.

Ovde nastupa i proslavljena Izraelska Filharmonija koja je oduvek okupljala najveće virtuoze. Ljubitelji muzike će uživati i u operi u Performing Arts center. Ako tražite nešto avangardnije, posetite

Nalaga’at center u Jafa luci, jedino pozorište na svetu gde su glumci gluvonemi ili slepi.

U kafeu pozorišta ćete imati jedinstvenu priliku da okusite neki od specijaliteta – njoke sa pistaćima ili ribu sa sočivom isključivo čulom dodira i uskusa.
Izvor: B92