Ne morate se odreći zimskih čarolija samo zato što ne znate da skijate. Šetnja prirodom ili izležavanje na “zubatom” planinskom suncu mogu vam i te kako prijati. Predstavljamo vam najbolja mesta za “lenjo” uživanje u zimi.

1. Kurs kuvanja na Alpima
Kada je reč o tradicionalnim francuskim zimovalištima, nećete naći bolje od Megève. To je najveća gastronomska destinacija u Francuskim Alpima sa više od devedeset restorana (dva od njih imaju Michelin zvezde). 

U Flocons de Sel dvočasovni kursevi kuvanja koštaju oko 60 evra, ili možete provesti celi dan u kuhinji sa timom za 120 evra.

2. Planinarenje u u Škotskoj
Škotske nepregledne visoravni su vrlo zahtevan teren čak i leti, ali zimske planinarske ekspedicije su prava avantura za "highlendere". Ako volite takve uslove, morate poneti užad, krampone i naučiti da pravite skloništa za hitne situacije.

Dvodnevni i petodnevni kursevi planinarenja uključuju opremu i vaše prve zimske izazove po ceni od 205 evra plus smeštaj i hrana.

3. Posmatranje kitova na Islandu
Malo ribarsko selo Grundarfjördur na zapadu Islanda veoma je prijatno ne samo zbog minimalnog zagađenja i kratkotrajne dnevne svetlosti, nego i zbog Aurore borealis i kitova ubica. U februaru i martu ti kitovi se skupljaju u fjordu pre nego što se zapute ka zalivu Breidafjördur.

Možete čak posetiti glečer Snaefellsjökull na vrhu uspavanog vulkana koji je bio inspiracija Žilu Vernu za njegov čuveni roman "Put u središte Zemlje".

4. Posetite Deda Mraza u Finskoj
Poseta Deda Mrazu nije uzbudljiva samo deci, jer safariji na sankama koje vuku haskiji i odrasle vraćaju u bezbrižna maštanja.

Odseda se u tradicionalnim drvenim kolibama u gradiću Karesuanto u Finskoj.

5. Iglo u Sloveniji
Slovenija polako postaje destinacija za ljubitelje ekstremnih sportova. Ove godine možete uživati u iglo selu na Kranjskoj Gori u Julijskim Alpima. Selo ima bar i restoran i nudi prenoćišta u malim, romantičnim igloima za dve osobe, ili velikim za šest.

O istom trošku dobijate koktele, večeru, šetnju na krpljama, doručak i veoma tople vreće za spavanje.

6. Praznično raspoloženje u Geteborgu
Geteborg vam nudi pravu gradsku zimsku idilu. Divni gradić na zapadnoj obali Švedske ima mnogo udobnih kafića u kojima lokalno stanovništvo provodi mnogo vremena ispijajući kafe i jedući pite od jabuka.

Međutim, ima i bogatu kulturnu scenu i čak pet restorana nagrađenih Michelin zvezdama.

7. Nedelja vinogradara u Gornjoj Savoji
U januaru se u Francuskoj tradicionalno slavi njihova ljubav prema vinu , a probrani vinogradari pozvani su da podele njihovu strast u Gornjoj Savoji. Možete odsesti u Ferme du Ciel, 350 godina staroj krčmi koja je pretvorena u hotel sa pet zvezdica.

Naravno, ima spektakularan podrum pića, a u nedelji vinogradara u ponudi je paket koji uključuje smeštaj, doručak, šest večera i degustaciju vina.

8. Litvanski spa
Od 19. veka ljudi posećuju Druskininkai na litvanskoj granici sa Belorusijom kako bi se okupali u lekovitim vodama. Ko zagazi u njih, može se izlečiti od astme, digestivnih ili kardiovaskularnih poremećaja i slično.

Od nedavno tu postoji veliki broj hotela koji nude specijalne spa tretmane.

9. Polarna svetlost
9Za neke pogled na polarnu svetlost nije dovoljan, pa zato Svemirska stanica Kiruna u švedskoj Laponiji nudi novu ekskurziju – vožnju malim avionom iznad oblaka s pogledom na fantastičnu auroru borealis.

Plaćate dodatno za dvočasovno putovanje, ali ako ne vidite svetlost, deo novca vam se vraća.

10. Zimska šetnja u Švajcarskoj
Ljubitelji pešačenja veoma cene prirodne pejzaže, ali zimi su mnoge planinske staze prekrivene snegom, pa ih obično zauzimaju skijaši. Međutim, nekoliko odmarališta nudi vam prave šetnje kroz šumu. Arosa u Švajcarskoj je jedno od njih, kao i Val Torens u Francuskoj.

Pešaci mogu ići i na njima namenjenu žičaru gde vožnja košta oko devet evra.
Izvor: B92