U Ribarskoj banji kod Kruševca na temeljima starog i ruiniranog turskog kupatila iz 17. veka otvoren je moderan velnes i spa centar. Najveći deo sredstava, od 4,5 miliona evra koliko je uloženo u izgradnju, obezbeđen je iz sopstvenih prihoda.

Zahvaljujući novootvorenom velnes i spa centru koji se prostire na oko 3.000 kvadratnih metara, Ribarska banja kod Kruševca, od tipičnog lečilišta postala je atraktivna turistička destinacija.

Vrednost investicije je 4,5 miliona evra. Najveći deo sredstava, čak četiri miliona obezbeđen je iz sopstvenih prihoda, a po 250.000 evra uložili su Ministarstvo zdravlja i Vlada Srbije preko Nacionalnog investicionog plana.

U banju u podnožju Jastrebca oduvek se dolazilo radi lečenja, ali i uživanja u blagodetima toplih izvora. Efekti su uvek bili isti, samo su se u zavisnosti od epohe terapijski tretmani i načini relaksacije razlikovali. Kroz Specijalnu bolnicu za koštano-zglobna oboljenja prošlo je mnogo pacijenata koji i dan-danas imaju samo reči hvale.

Poslednjih godina nekada tipično lečilište umnogome se promenilo, a i dalje se menja s ciljem da postane i atraktivna turistička destinacija.

Direktor Specijalne bolnice "Ribarska banja" Branislav Katančević kaže da je u poslednjih nekoliko godina broj gostiju povećan čak 12 puta, zahvaljujući donošenju strategije 2004. godine kada su vrata njihove ustanove otvorili i zdravim ljudima i omogućili im da koriste prirodne faktore, pre svega vodu i klimu kao preventivu raznim oboljenjima.

U banji, kažu, nema krize i uvereni su da će se velnes i spa centar, koji je prvi ovakve vrste u Srbiji, isplatiti za tri do pet godina, jer je i sada popunjenost kapaciteta 94 procenta. Samo kroz Specijalnu bolnicu, svakog dana prođe oko 1.200 pacijenata, a sa novim sadržajima računa se i na veći broj gostiju iz zemlje i sveta koji su željni dobrog odmora i prave relaksacije za telo i dušu.
Izvor: RTS