Ako imate sreće da se za najluđu noć zateknete u Parizu, grad svetlosti nudi bezbroj mogućnosti za dobar provod. Pariz je jedno od najuzbudljivijih i najlepših mesta za doček, bilo da volite klubove, romantične večere ili jednostavno čašu šampanjca u najužem krugu prijatelja.

Novogodišnja tradicija
Francuzi doček Nove godine zovu "la Saint-Sylvestre". On se obično slavi sa praznikom Reveillon de la Saint-Sylvestre i podrazumeva posebna jela poput plodova mora, kao što su ostrige i pića kao što je šampanjac. 

U Francuskoj novogodišnji praznici i tek 1. februara. Za to vreme Francuzi jedni grugima žele Bonne Annees i razmenjuju Bises (poljubac u svaki obraz). Poštanski sandučići su prepuni čestitki, a pokloni se daruju čitavog meseca.

Šampanjac ili penušavo belo vino je obavezno piće za novogodišnju noć. Vin chaud (kuvano vino) i cajder su sledeći po redu. Uobičajena poslastica su papillottes – čokolade ili bombone koje pucaju poput petarde kada se otvore iz omota. Mogu se kupiti u svakom marketu. Vatromet i petarde se legalno prodaju na veliko iznenađenje mnogih.

Zato budite svesni da ulične proslave uključiju pucanje na sve strane. Iako je ova pirotehnika uglavnom bezopasna, budite oprezni. Ne postoji "dress code" – od većernjih toaleti do farmerki i toplih džempera, izbor je samo na vama. Ipak, ako odlazite u neki fini restoran ili posećujete tematsku žurku, nekih pravila je neophodno da se pridržavate.

Najbolja mesta za doček
Postoji nekoliko mesta na kojima Parižani vole da se okupe za odbrojavanje.

Jelisejska polja (Champs-Elzsees) su centar dešavanja. Okupljanje počinje oko 21h. Gde god da se stacionirate, imaćete predivan pogled na Ajfelov toranj koji se pretvara u pravu igru svetlosti u ponoć.

Veliki vatromet takođe možete odavde da posmatrate. Međutim, kako ćete se naći u ogromnoj gužvi veselih i pripitih ljudi, dobro pazite na lične stvari, a onima koji se ne snalaze dobro u masi nikako se ne preporučuje da izađu na glavnu ulicu.

Plato ispred Bazilike svetog Srca na Monmartru (Basilique de Sacre Coeur) je takođe omiljeno i nešto mirnije mesto da ispratite staru godinu. Odavde se pruža izvanredan pogled na grad, pa ćete moći da ispratite svaki vatromet. Iako je gužva napolju, ovde se zabava uglavnom odvija po brojnim barovima, kabareima i klubovima.

Divna hrana
U prestonici kulinarstva podrazumeva se da možete pronaći brojne restorane koji u svojoj ponudi imaju specijalne novogodišnje jelovnike, neke po razumnim cenama, neke za malo dublji džep. A uz večeru nije na odmet ni da se zabavite uz kabare šou. Nova godina je savršeno vreme da se prepustite svim pariskim klišeima.

Proslava može da bude jednostavna, intimna večera sa prijateljima i porodicom ili nešto poput luksuznog bala. Na dan Nove godine, Francuzi sa prijateljima i rodbinom razmenjuju novogodišnje rezolucije, poljupce i želje; a jedu se uglavnom deserti od sladoleda. Novogodišnji praznici se završavaju 6. januara.

Tog dana se slavi Dan mudraca, a jedu se tradicionalna peciva – kolači, dva lista lisnatog testa i paste od badema. Kolač sadrži feve, mali kineski dodatak, i ko god smatra da treba da postane kralj ili kraljica i da nosi zlatnu krunu od papira, bira svog partnera.

Ova tradicija može da traje nedeljama. Kada sat otkuca ponoć, počinje predivan vatromet sa Ajfelovog tornja. Ali budite spremni da se on dešava i oko vas jer je u Parizu legalno koristiti i prodavati vatromete i petarde, a mladi vole da ih koriste po celom gradu.

Za svakog po nešto
Tradicionalni restorani i brasserie

Restoranska grupacija Flo poznata je po tradicionalnim brasserie lokalima. Doček se organizuje u Brasserie Flo , Brasserie Julien, Vaudeville i Le Boeuf sur le Toit. Ako želite nešto drugačije, opredelite se za večeru na brodu – posmatrajte novogodišnju noć u gradu sa reke.

Yachts de Paris nudi gurmansku hranu na Seni. Vožnja traje 2 sata, a u cenu ulazi aperitiv, večera sa dezertom i kafa.

Predstave i kabarei

Doček u Mulen ružu je klasika, iako veoma skupocen način da proslavite Novu godinu u Parizu. Cena je prethodne godine iznosila 620 evra po osobi, a u nju su uključeni kavijar, jastog i šampanjac, ples i muzika Mulen ruž orkestra, kao i post-ponoćni šou osmišljen specijalno za ovu priliku.

Svaki posetilac dobija i poklon iznenađenja.

Ples i klubovi

Ako je vaša najveća želja da noć provedete plešući, brojni klubovi vam nude ovu mogućnost. Ovo su neka mesta gde ćete zagarantovano pronaći zabavu: Batofar, Nouveau Casino, La Fleche, d’Or, The WAGG, Le Point Ephemere ili REX Club.

Povoljni aranžmani
Turistička agencija Jungle Tribe nudi Novu godinu u Parizu autobusom (ukupno 9 dana).

Smeštaj je u hotelu ETAP 2**+, koji se nalazi na liniji metroa broj 1, koji prolazi kroz pored svih atrakcija u gradu (Bastilja, Konkord, Notr Dam, Luvr, Latinska cetvrt, Trijumfalna kapija…)

Sobe u hotelu su dvokrevetne i trokrevetne. Cena je 290 evra za 5 dana u Parizu, 4 noćenja u hotelu u Parizu uz usputni obilazak Minhena i Salcburga.

Agencija Argus turs nudi proslavu Nove godine u Parizu sa posetom Veroni, Milanu, Minhenu, jezeru Klopeiner – St. Kanzian i Klagenfurtu, 8 dana autobusom uz paket aranžman – prevoz, smeštaj, razgledanja i međunarodno putno osiguranje Polazak je 28. decembra.

Smeštaj je u hotelima Mister Bed Bagnolet ** za noćenje sa doručom – 309 evra i u hptewlu Comfort Hotel Bobigny za noćenje sa doručkom 289 evra.
Izvor: B92