Kao iz bajke – Gradić u južnoj Francuskoj jedan je od najstarijih i najočuvanijih u Evropi.

Iz daljine, Karkason, grad u južnoj Francuskoj, izgleda kao bajkoviti srednjovekovni grad. U suton, na primer, pogled na jedan od najočuvanijih svetskih gradova okruženih neuništivim zidinama oduzima dah. 

Oko grada idu dva prstena zidina, u koje su se uklopili brojni tornjevi. Veći deo grada datira iz srednjeg veka, ali ima čak i starijih građevina. Neki od tornjeva na unutrašnjem prstenu odbrambenih zidina potiču iz razdoblja Rimskog carstva. Bedemi čuvaju predivan dvorac iz 12. veka.

Jasno je vidljiva razlika u gradnji između dva perioda u kojima su zidine nastajale. Srednjovekovni deo građen je od crvene cigle. Jedan od tornjeva poslužio je katoličkoj inkviziciji pa se i danas naziva Toranj inkvizicije, a sada je tu Muzej torture.

Ispod zidina prolazi veštački Canal du Midi, sa lepo uređenim šetalištem. Grad je moguće istražiti i na izuzetno romantičan način, u unajmljenoj kočiji! Krajem prošlog veka stari grad Karkason i Canal du Midi stavljeni su na Uneskovu listu svetske baštine.

Od sredine juna do sredine avgusta svake godine u Karkasonu održava se istoimeni festival koji je poslednjih godina postao glavni kulturni događaj u celoj južnoj Francuskoj. Tokom dva meseca u gradu se održavaju koncerti popularnih izvođača, kao i brojna druga kulturna i zabavna zbivanja.

Delovi ovog čudesnog grada poslužili su 1991. godine kao scenografija za film „Robin Hud, princ lopova", kao i brojnih drugih filmova sa srednjovekovnom tematikom. Svake godine ovaj bajkoviti grad poseti više od 3,5 miliona turista iz celog sveta, a njegova mistika i tajnovitost baš nikog ne ostavljaju ravnodušnim.
Izvor: Press