Kako se 2011 godina bliži kraju, sve više se piše o tome kuda će se putovati 2012. i koje će to destinacije biti najpopularnije. Tu je i Srbija.

Stručnjaci za putovanja u kompaniji Cox & Kings preporučuju destinacije od 1758, kada je Ričard Koks je imenovan na mesto turističkog agenta puka. Bio je odgovoran je za opremanje i uređenje svih putovanja za stražare, postao je poznat po svojoj pouzdanosti i iskrenosti. Evo trendova za 2012. 

1. „Put do kraja sveta"

Neustrašivi putnici traže nove izazove poslednjih nekoliko godina, kao što su Tajland ili Južna Afrika, ali i još uvek „egzotične" evropske zemlje pa sajt Blackbook mag, između ostalog, preporučuje svojim čitaocima da posete i Srbiju, potom Albaniju, daleki istok Rusije i Grenland.

Države u Centralnoj Aziji kao što su Uzbekistan i zemlje "na margini" kao što su Foklandska ostrva i Papua Nova Gvineja su takođe sjajna opcija ukoliko tražite nešto novo i nesvakidašnje.

2. Odmor za um, telo i dušu
Oni koji traže nezaboravna iskustva i nešto više od odmora mogu na Himalajima isprobati nove tehnike meditacije i joga poze; na Baliju pravu zdravu hranu i ravnotežu uma i duha; u zemljama kao što su Laos i Mijanmar treba posetiti drevne budističke hramove i Mahagandajon Manastir gde živi i studira oko 1000 monaha.

3. „Vaš novac može da pomogne"
U prilog očuvanju divljine i istorijskog nasleđa širom sveta, novac putuje daleko. Dok su putnici često izbegavaju da putuju u zemlje čije režime ne podržavaju, oni takođe mogu novac da potroše na put koji će ići u prilog njihovoj borbi i podržati zemlje koje to zaslužuju.

4. Druga šansa za gradove

U toku službenih putovanja ljudi često prođu kroz određena mesta mnogo puta skoro nikad nemaju vremena da stvarno upoznaju neko mesto. Gradovi kao što su Madrid, Stokholm zaslužuju da im se posveti malo više vremena.

5. Putovanja van sezone
Neke destinacije iz snova mogu postati stvarnost ako samo promenite vreme posete. Na primer, Indija u maju, Turska i Brazil u oktobru, Moskva u vreme božićnih praznika, a Kina u aprilu.

6. Podrška zemljama u razvoju

Iako su uvek prisutna pitanja bezbednosti kada se radi o zemljama koje su nedavno doživele preokret, setite se podršci koju je Njujork dobio nakon 11 septembra.

Ovakve zemlje su: Kolumbija, Egipat (situacija pod tenzijom), Tunis, Japan, Mozambik, Norveška, Srbija, Hrvatska, Ruanda.

7. BRICS zemlje
Akronim za tržišta u razvoju kao što su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. U ovim zemljama ima sjajnih gradova i vredi im dati šansu.

8. Putujte sa stručnjakom
Pojedine ture sa stručnjakom mogu vam dočarati vama nepoznate zemlje, njihovu istoriju, kulturno bogatstvo, prirodu i nasleđe, pa takav put može zaista biti za pamćenje.

Top destinacije
9. Dakle, prema ovim stručnjacima, top destinacije za sledeću godinu su Indonezija, Gana, Malezija, Nepal, Rumunija, Island i Abu Dabi. Potom su tu gradovi kao što su Sao Paulo, Brazil; Salta u Argentini, Lima, Peru, potom Bejrut, Luang Prabang, Hiderbad, Stokholm, Talin i Mostar.
Izvor: B92