Službeno, Kneževina Monako nema glavni grad, ali neformalno, glavni grad je Monte Karlo, koji je mnogo više od običnog grada. Smešten je na ogromnoj steni koja izgleda kao da se otkinula sa alpskog vrha i uronila u srce Mediterana.

Na oko dva kvadratna kilometra naseljeno je 32.000 stanovnika. Monte Karlo je u svetu poznat po svojim kazinima, kockanju, glamuru i kao mesto u kome poznati provode odmor. 

Prelepa priroda i više od 300 sunčanih dana godišnje, bili su idealni za odmor bogataša, kako nekad, tako i danas. Izreka "vreme je novac" ovde ima sasvim drugo značenje – vreme se ne koristi da se novac zaradi, vreme se zapravo uopšte i ne koristi, ono se u ovom gradu zaista troši, kao i novac.

Monte Karlo je jedna velika, svetlucava kockarnica i san o bogatstvu koje pada sa neba. I to azurnog, nad istim takvim morem. Monte Karlo je omiljena destinacija džet-seta, ne samo zbog kazina, već se ovde održavaju brojne revije i događaji koji, doduše, ne diktiraju modne trendove, jer Monte Karlo modne trendove živi.

Oni koji se ne kockaju i kojima ne znači blizina džet-seta, mogu da obilaze okolinu ovog grada, koja ima niz zanimljivosti. Okeanografski muzej – arhitektonski moćan, naučno ekskluzivan, sa izuzetnim kolekcijama morskih vrsta i predmeta vezanih za more, u samoj je blizini grada.

Nostalgičari i romantičari verovatno će želeti da obiđu Katedrale Svetog Nikole u Monako Vilu, gde su sahranjeni mnogi vladari iz monegaške dinastije, među kojima je omiljena Grejs Keli. Ljubitelji istorije verovatno ne bi propustili da posete Napoleonov muzej sa artefaktima iz vremena imperatora, koji je značajno promenio njen tok.
Izvor: luxlife.rs