Možda Srbi imaju sočne psovke, kakve se retko susreću drugde u svetu, ali drugi narodi zato imaju mnogo širi repertoar uvredljivih gestikulacija. Predstavljamo vam neke od njih…

Mouca
Značenje: Do đavola s tobom!
Koristi se u: Grčkoj, Africi, Pakistanu

Mouca (moutza) je možda i najstariji uvredljivi signal rukom a ima tradiciju i složenu istoriju skoro kao služenje čaja u Japanu. Potiče iz Vizantije gde je korišćen na kriminalcima koji su izvođeni vezani za margarce da ih vidi narod.
Neretko se dešavalo da im svetina natrlja zemlju, fekalije ili pepeo na lice, pa od toga i potiče naziv moutza („moutzos" na starogrčkom znači prljavština).

Gest podrazumeva širenje svih prstiju na jednoj ili obe ruke i guranje dlana (dlanova) ka osobi koju želite da uvredite.
U Grčkoj je česti praćen rečima „par’ta" (evo ti). Što bliže nekom gurnete dlan „ispred nosa" to se uvreda smatra težom. 

Dodirivanje donjeg dela brade
Značenje: Gubi se!
Koristi se u: Belgiji, Francuskoj, severnoj Italiji i Tunisu

U Francuskoj, taj gest poznat je kao „la barbe" odnosno „brada", a ideja je da osoba koja koristi takav govor tela pokaže svoju muževnost.
Dovoljno je prstima odsečno preći ispod brade, pa da nekome stavite do znanja da ste "veći baja".
U Italiji ovaj gest znači samo "ne".

Idiota
Značenje: Jesi li glup?
Koristi se u: Brazilu

Ovaj južnoamerički gest ukazuje na glupost sagovornika i zahteva određenu veštinu i glumački talenat. Kako biste ga izveli, stavite pesnicu na čelo i napravite glupav izraz lica.

Pet očeva

Značenje: Imate pet očeva, odnosno, majka vam je… kurva
Koristi se u: arapskim zemljama, na Karibima

Ako želite da budete deportovani iz Saudijske Arabije, slobodno napravite ovaj signal rukom – uperite kažiprst desne ruke u sredinu skupljenih prstiju leve šake.
To je najuvredljivija gestikulacija u arapskom svetu jer ukazuje da je majka sagovornika imala toliko ljubavnika, da je nemoguće odrediti ko je otac njenog potomka.
Uvreda je ekstremna i sigurno će rezultirati fizičkim obračunom.

Mlin za biber

Značenje: ludak
Koristi se u južnoj Italiji

U južnoj Italiji ljudi koriste gestkulaciju "mlevenja bibera" kako bi pokazali da je njihov sagovornik lud.
Desnu ruku savijte pod pravim uglom i dodirnite lakat prstima leve.

Rogovi

Značenje: Žena ti je neverna
Koristi se u: Baltičkim zemljama, Brazilu, Kolumbiji, Italiji, Portugalu, Španiji

Svako ko se ikada našao u (ne)prilici da prijatelju mora saopštiti da ga vara partnerka, zna koliko je to nezahvalan zadatak. Srećom, u nekim zemljama to se radi i bez reči: pokažu mu se rogovi.

Taj signal datira od pre 2.500 godina i predstavlja bikovske rogove (bikovi se često kastriraju kako bi bili mirniji).
Isto značenje ova gestikulacija ima u Saudijskoj Arabiji, Siriji i Libanu gde se raširene obe šake stavljaju iza ušiju, kako bi oponašale rogove.

Otpisivanje

Značenje: Ignorišem te
Koristi se u Grčkoj

Spojte vrhove prstiju obe ruke u obliku slova V i usmerite ih na dole. Bukvalni prevod fraze koja prati takvu gestikulaciju st’arxidia mou je „Pišem po testisima" (otud usmerivanje ruku ka tom delu tela).

Reč je o tome da sagovornik ne zavređuje pažnju i da ga stoga ignorišete. Zanimljivo je da ne morate zaista imati testise da biste upražnjavali ovu uvredu, jer je podjednako koriste i muškarci i žene.

Kutis

Značenje: Nosi se i ti i tvoja porodica
Koristi se u: Indiji, Pakistanu

Ako poželite da uvredite ne samo svog sagovornika sa istoka već i njegovu širu familiju, dovoljno je da mu pokažete znak cutis – savijte pesnicu i palcem zakačite prednje zube uz povik „kuta" (Nosi se!).
Zatim zauzmite pozu za borbu ili trčite koliko vas noge nose. Posledice su ozbiljne i bolne.

Takanjo (Tacaño)

Značenje: Stipso!
Koristi se u: Meksiku, Južnoj Americi

Baš kao što srce znači ljubav, u mnogim latinoameričkim zemljama lakat znači tvrdičluk. Pokazivanje lakta znači da je vaš sagovornik „stegao kesu" i ne želi da plati račun.
Za snažniji efekat laktom lupite o sto.

U Austriji i Nemačkoj ista gestikulacija znači da je vaš sagovornik idiot, jer sugeriše da mu se mozak nalazi u laktu.

Smrad

Značenje: Nisi osoba od poverenja
Koristi se u južnoj Italiji

U biznisu je veoma važno da svojim partnerima stavite do znanja da nećete dozvoliti da vas iskorišćavaju. Gest "nešto smrdi" obaveštava ih da ste prepoznali njihove loše namere.
Kako biste ga uspešno izveli, pomerajte nos s leva na desno kažiprstom i srednjim prstom. Pokret sugeriše da nešto smrdi i da pokušavate da se rešite neprijatnog mirisa.
Izvor: B92